NASA е в банята ти и навсякъде (видео)

Американската космическа агенция представи новия сайт, в който  е събрала някои от своите открития и изобретения, които са намерили приложение в ежедневието на съвременните хора. Не знаехте, че нещо от NASA има в банята ви или в кухнята, нали?

Сайтът има забавна визия, която сякаш е с препратка към плоската Земя. NASA изглежда използва това най-ненаучно и конспиративно вярване като символ на еженевното потребителско мислене, за да покаже, че присъства в живота дори на вярващите в Плоската Земя. Но останалото си е съвсем сериозно.

Агенцията отбелязва и знаменателните дати от космическата си история. Така например, на 18 септември е била десетата годишнина от първото стартиране на автоматизирания товарен кораб Cygnus, който и досега извежда в орбита научно оборудване.

Сайтът е анимиран и интерактивен, и прилича на игрите, в които трябва да откривате предмети. Но тази прилика е само донякъде - тук влизате в избрано от вас помещение вкъщи (или място в града) и трябва да откриете някоя от сините точки, с които са маркирани битовите приложения на космическите постижения на NASA. Така например, в банята едно от тях е бактериостатичния омекотител за вода.

Първоначално проектирана да пречиства водата за астронавтите на "Аполо",  сребърно йонната технология на НАСА пречиства и омекотява водата, като по този начин възпрепятства развитието на бактериите във филтриращите агрегати. Днес производителите използват тази комбинирана технология, за да създадат системи за филтриране на вода за домашна употреба, които не само пречистват и омекотят, но и премахват неприятните вкусове и миризми.

Отделна част на сайта показва какво е допринесла NASA за обществения транспорт, сигурност и корабоплаването. Така например на разработка на агенцията е простото и евтино устройство за откриване на антракс.

Устройството идва от изследванията, предназначени да гарантират, че космическите кораби са стерилни преди изстрелването им. Системата за предупреждение в стил "детектор на дим" включва аларма, ако открие в атмосферата вредни бактерии, включително антракс. Това просто, евтино решение се използва по целия свят, за да защити обществеността от биологични атаки.

Ето и как да попаднете на самия сайт: https://homeandcity.nasa.gov/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини