Безплатно изследват за туберколоза в смолянската болница, дори и неосигурените

В дните от 25-ти до 28-ми септември 2018 г. в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза. Скринингът е част от кампанията „Седмица на отворените врати“. Медицинските консултации и изследванията са напълно безплатни, включително и за неосигурените лица. На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания – рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии.

Безплатните прегледи за туберкулоза ще се извършват в часовете между 8,00 и 15,30 часа от д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатричния кабинет, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозно отделение. Инициативата се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

„Ранното откриване на туберкулозата и започване на своевременно лечение в дългосрочен план води до намаляване на случаите. Благодарение на предприетите дейности за превенция и контрол на национално и регионално ниво, през последните години в страната се наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта“, коментира д-р Юлияна Лазарова.

По време на кампанията, организирана през месец юни т.г. в МБАЛ - Смолян, са преминали 103 човека. От тях с риск от заболяване са били 92. На 71 човека са направени проби манту, на 3-ма е направена проба манту+квантиферонов тест, на 29 - рентгенографии на бял дроб, а на 11 микробиологично изследване на храчка. С латентна туберкулозна инфекция са 5 човека, които се наблюдават. Няма открити болни от туберкулоза.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини