Пробват смените в кабинета и без президентски указ. Пресата

24 часа

Пробват смените в кабинета и без президентски указ

Шефът на Комисията за регулиране на съобщенията Росен Желязков ще е новият транспортен министър, а рокадите трябва да са факт още този четвъртък. Това е резултатът от коалиционния съвет в понеделник, на който очаквано партньорите си стиснаха ръцете по окончателните номинации.

Продължава обаче да виси въпросът дали това ще стане след указ на президента за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, за да стане вътрешен министър.

Труд

Държавата няма ресурс за 10% ръст на заплатите

Според сезонно изгладените данни на Евростат за второто тримесечие на 2018 г. брутният вътрешен продукт в България се увеличава на годишна база с 3,4% в реално изражение при 2,1% средно за Европейския съюз.

Следователно, макар и бавно догонващото развитие на доходите продължава. Притеснителен обаче е фактът, че страната се нарежда едва на 11 място по този показател сред 13-те страни, които се присъединиха към ЕС от 2004 г. насам. Тази позиция България заема и в класацията за икономическия растеж през 2017 г., където отново се нарежда на 11 място сред посочените икономики. Това означава, че тя изостава от преките си конкуренти в процеса на сближаване към ЕС.

Монитор

Спряхме 222 нелегални мигранти за месец

222 нелегални мигранти не са били допуснати на българска територия, въпреки мерака им да стъпят на родна земя в рамките на малко повече от месец. Това отчете вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, който бе в района на Малко Търново, за да инспектира учение, свързано с охраната на границата.

Стандарт

Издирват Бирмите и баща им за участие в организирана престъпна група

Бизнесменът Евлоги Станоев, както и синовете му Антон Станоев и Георги Станоев - двамата известни с прякорите си Бирмите, заедно с още шестима души са обвинени за участие в организирана престъпна група, обяви днес ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева. Тя припомни, че в Пловдив преди около 20 дни бяха установени нелегални фабрики за производство на тютюн.

Сега

7 животни от изолираното стадо в Болярово умряха

7 животни от стадото на Ани Петрова от Болярово са мъртви, съобщи самата тя пред Радио 999. Тя и мъжът й не пуснаха овцете да бъдат убити, след като властите установиха наличието на чума в средата на лятото. Петрова заяви многократно, че чума при нея и в Странджа няма, а от тогава държи изолирани животните. Сега според нея смъртта е настъпила вследствие на преяждане - наложило се да отсъства от двора, животните са се промушили през оградата и са яли от складирана непреработена пшеница.

Капитал дейли

София ще даде 140 млн. лв. на 7 фирми за улични ремонти

Уличните ремонти в София ще бъдат разпределени между 7 фирми, които ще получат за услугите си най-малко 140 млн. лв. през следващите четири години. Това става ясно от обявена на 4 септември обществена поръчка, оферти за участие в която ще се приемат до 10 октомври. Кандидатите ще могат да се състезават само за една от седемте зони, на които ще бъде разделен градът, като прогнозният бюджет е разпределен на равно по 20 млн. лв. за всяка от тях.

Предвидената сума от 140 млн. лв. е с 23 млн. лв. по-малка от тази, която общината бе заложила в предишния подобен конкурс през 2015 г., когато текущите ремонти и поддръжката на пътищата в столицата бяха разпределени между 6 компании. В действителност обаче е трудно да се каже колко точно пари са получили предишните избраници или ще вземат бъдещите победителите в надпреварата. Договорите им са като празни чекове, които могат се дописват неограничено с допълнителни суми за извънредни ремонти - практика, която действа и при поддръжката на републиканската пътна мрежа.

Дума

Ново поскъпване на газа и парното през януари

Много е вероятно от 1 януари 2019 г. да имаме ново увеличение на цената на газа. А оттам и ново поскъпване на топлинната и електрическата енергия в средата на отоплителния сезон, прогнозира в интервю за ДУМА енергийният експерт Еленко Божков.

Вчера стана ясно, че КЕВР най-вероятно ще одобри исканото от "Булгаргаз" повишение от близо 14% на цената на синьото гориво от октомври, след като в свой доклад комисарите го определиха като обосновано. Според Божков поскъпването на газа ще се отрази най-сериозно върху цената на топлинната енергия от "Топлофикация София" и ще бъде между 8-10%. Каква ще бъде цената в другите градове предстои да разберем.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини