Президентът на Южна Корея вече е в Пхенян

Основният фокус на срещата между южнокорейския президент Мун Дже-ин и вожда на Северна Корея Ким Чен-ун тази седмица ще бъде ядреното разоръжаване на Корейския полуостров, съобщава "Йонхап".

Началникът на кабинета на Мун Дже-ин коментира, че срещата бележи "рядка възможност" за Сеул и Пхенян да обсъдят ядреното разоръжаване директно, тъй като разговорите по тази тема в миналото винаги са били направлявани от Вашингтон.

"До неотдавна ядреното разоръжаване беше част от дневния ред в преговорите между Северна Корея и САЩ", посочи той и допълни: "Дали ще се постигне споразумение за конкретните начини за постигане на напредък в областта на ядреното разоръжаване, и дали такова споразумение бъде скрепено в документ или ше бъде обявено устно, всички тези неща все още са неясни за нас."

Мун Дже-ин пристигна в Пхенян тази сутрин в 10 часа местно време. Неговата първа среща с Ким Чен-ун обаче ще се състои утре.

Според началника на кабинета двамата държавни ръководители също така ще обсъдят въпросите за намаляване на военното напрежение и мира на Корейския полуостров. Посещението на Мун в Северна Корея идва в контекста на нарастващото напрежение между Вашингтон и Пхенян, след като САЩ увеличават натиска върху Северна Корея по въпросите на ядреното разоръжаване.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини