Вдигат здравната вноска с 12 лв. на месец?

ГЕРБ обмисля въвеждането на втори задължителен стълб и в здравното осигуряване по подобие на пенсионното.

За целта се предлага всеки гражданин да плаща месечно по 12 лв. допълнителна здравна вноска. Това се предвижда в един от първоначалните варианти на проект за промени в здравноосигурителния модел, научи Канал 3 от запознати в парламента. Информацията е все още неофициална, а идеите - в суров вид.

Сред най-смелите намерения е и предложението пациентите да доплащат всички медицински манипулации и лечение на стойност над 700 лв.

Към момента, по данни на НАП, към края на 2017 г. лицата, които трябва да внасят здравни осигуровки, но не ги плащат, са 719 000 души. Скептично настроени депутати вече коментираха, че ако промените бъдат одобрени от мнозинството, хората масово ще се откажат от здравно осигуряване и броят на неосигурените може да надхвърли 2 милиона души.

В декларацията на управляващата партия за старта на политическия сезон вчера шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов анонсира, че се планира промяна в здравноосигурителния модел. Каква точно ще бъде тя, по-късно в кулоарите той не разкри с аргумента, че проектът още не е готов и първо ще се проведе широка дискусия по темата.

Промяна в здравноосигурителния модел първи обеща министърът на здравеопазването още в края на юни пред депутатите.

Ще предложа не един, а два алтернативни модела на здравното осигуряване и ще ги поставя на обществено обсъждане, каза тогава Кирил Ананиев в пленарната зала. Имаме необходимост от промяна на модела, категоричен беше в пленарната зала Ананиев, който още тогава издаде, че в здравното министерство вече работят по вариантите.

Народното събрание пък го задължи в срок до 30 септември да представи концепция за развитието на здравното осигуряване.

Дали управляващите ще се решат на твърде непопулярната стъпка за сериозно финансово натоварване на пациентите, които си плащат редовно здравните вноски, предстои да видим в следващите дни.

Източник: http://kanal3.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    ??
    ?????
    22 0
    10:03, 6 сеп 2018
    Само пари са им в главата, за да си ги прибират
  • 2
    24
    24160
    18 0
    12:00, 6 сеп 2018
    Ами НАП-ажиите що не погледнат първо, колко от хората, дето не плащат имат трудов договор.Нали всичко е регистрирано при тях.Като нямаш работа, откъде пари. Измислиха я тая здравна каса, само да я точат по разни незнайни пътеки.Сигурно пациентите си го назначават лечението.Нямат налапване.
  • 3
    =*
    = * =
    16 0
    12:37, 6 сеп 2018
    Малоумна гербаджийска паплач.
  • 4
    Ан
    антимишок
    16 0
    20:45, 6 сеп 2018
    боклуците от герб първо да възстановят резерва на нзок,"усвоен" от първото им правителство и след това да говорят за недостиг на пари в здравната система!!!!резерва беще над 3 000 000 000 лева!!!!
  • 5
    Юю
    ЮЮЮ
    2 -3
    10:04, 7 сеп 2018
    Ако променят закона здравните осигуровки да са по ЕГН всички ще внасят
  • 6
    Ее
    еееее
    10 0
    11:24, 7 сеп 2018

    Ама не може понеже неплащащите здравни осигуровки стават все повече, а вие ще накажете пак тия дето плащат. Къде е логиката?

Последни новини