Как влияе интермитентното гладуване

Промяната на времето, когато ядем, може да бъде ключова за намаляване на телесните мазнини, твърди ново проучване.

Според 10-седмично изследване за "ограничено време за хранене", ръководено от Университета в Съри, времето за хапване оказва значително влияние върху това как изглеждаме.

За разлика от други проучвания, в това конкретно от участниците не се изисква да следват диета и могат да ядат каквото си поискат, стига да е в рамките на определен прозорец от време.

Изследователите разделят участниците на две групи: една контролна група, която се храни както обикновено и друга, която трябва да яде закуската си 90 минути по-късно от нормалното, а вечерята си 90 минути по-рано.

Резултатите показват, че тези, които се хранят в рамките на определен времеви прозорец, са загубили средно два пъти повече телесни мазнини от контролната група.

57% от участниците, които ядат в определено време, отбелязват редуциране на консумацията на храна, поради намален апетит или по-малки количества храна в резултат на ограничителния период от време, през който им е било позволено да се хранят.

След проучването учените изследват дали формата на интермитентно гладуване (хранителен режим, при който имаме право да ядем само в определени времеви прозорци) е устойчива в дългосрочен план.

Повече от половината (57%) от участниците от групата на интермитентно гладуващите заявяват, че няма да могат да поддържат ограничителното си ядене, поради това, че е несъвместимо със семейния и обществения им живот.

От друга страна, 43% заявяват, че ще обмислят да поддържат плана, ако има повече гъвкавост по отношение на времето за хранене.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини