Почина Йосиф Кобзон

Народният артист на СССР, който влезе в тежко състояние в болница на 20 юли, почина днес, 30 август, съобщават световните медии. Уикипедия вече е отбелязала тъжното събитие в информацията за него.

Проблемите със здравето на певеца започнаха през 2002 г., когато след операция той получи сепсис и изпадна в 15-дневна кома. През 2005 г. Кобзон претърпя операция в Германия за премахване на тумор. Макар и успешна тя отслаби значително имунитета му и той получи възпаление на белите дробове и на тъканта в бъбреците.

Йосиф Давидович Кобзон е роден в град Часов Яр, Донецка област, Украйна, на 11 септември 1937 г. От репертоара му може би най-известната песен е „Мгновения“, от известния съветски сериал „17 мига от пролетта“. По времето на Леонид Брежнев почти няма официален празник, на който да не пее Кобзон.

В края на 70-те години малка планета, открита от съветски астроном, е кръстена на негово име.

Той е първата известна личност, посетила през 1986 г. Чернобил, след експлозията в атомната електроцентрала, а през 1987 г. е обявен за „народен артист на СССР“.

Много го считат за съветския Франк Синатра, заради стила му. Подобно на Синатра, смята се, че Кобзон има високо положение в подземния свят на Русия след разпадането на СССР.

Изнася много от концертите си съвместно с Академичния ансамбъл за песни и танци на Вътрешните войски на Министерството на вътрешните работи на Русия, известен като Елисеевския оркестър с ръководител от 1985 г. генерал-майор Виктор Елисеев.

От 1989 г. Кобзон е успешен руски политик, постоянен депутат в Държавната дума (парламент). През 1998 г. прави прощален тур, съставен от 128 концерта, като последният му спектакъл е в „Кремъл“ – зала „Россия“ и в продължение на 12 часа непрекъснато е излъчван директно по телевизията. За турнето му е направен 10-сериен филм, наречен „Прощаване с държавата“.

През 2003 г. в Донецк е открита негова статуя. Носител е на много отличия и награди.

През 2007 г. по случай 70-годишнината си Кобзон реши да направи юбилейно турне, започващо в България. У нас той пя на български език песните „Моя страна, моя България“, „Една българска роза“, „Хей, поле широко“.

През септември 2016 г. Кобзон се обяви против провеждането на конкурса „Евровизия“ през 2017 г. в Русия, тъй като бил „необективен“ и „политизиран“.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини