Катастрофата край Своге може да е и заради пътя

Причината за тежката катастрофа в близост към Своге в събота би могла да е заради състоянието на автомобила, пътя, водача и времето. Повечето от жертвите са били без колан, което също би могло да бъде предпоставка за трагичния инцидент.

Това каза бившият председател на Транспортната комисия в Народното събрание и настоящ експерт от Института по пътна безопасност Настимир Ананиев в ефира на bTV.

Зверската катастрофа отне живота на 16 души, 27 са ранените. Четирима от пострадалите, настанени в "Пирогов", остават в тежко състояние, съобщи проф. Николай Габровски, директор на лечебната дейност и началник на Клиниката по неврохирургия в болницата, цитиран от news.bg. "Състоянието на всички останали беше овладяно, но за четирима от тях сме доста притеснени поради тежестта на съчетаните травми, които имат", каза на извънреден брифинг проф. Габровски. Той поясни, че работят едновременно няколко специализирани екипа, за да овладеят множествените травми на пациентите. Мобилизирани са всички кадри на болницата, някои от лекарите доброволно са прекъснали отпуските си, за да дойдат да помагат.

8 от ранените са насочени към  "Пирогов", но единият е починал по време на пътя, а друг - малко след пристигането на линейките в лечебното заведение.

Сред загиналите и 13-годишно дете.

Органите на реда работят по случая. Данните от тахографа на превозното средство показват, че не е имало превишена скорост, шофьорът се е движил с 40-50 км в час. Пробата за алкохол на водача също е отрицателна.

Тази сутрин в църквата "Св. безсребърници Козма и Дамян" в Световрачане се служи заупокойна служба за загиналите в тежката катастрофа край Своге, ,която ще бъде последвана от молитва за изцеление на ранените съобщи Българското национално радио. Църковни литургии ще има и утре, когато е обявен ден на национален траур, каза за "Хоризонт" свещеникът отец Атанасий: "Служа в продължение на 16 години. Повечето хора ги познавам. За съжаление, в такъв труден момент няма какво да се каже, освен че е голяма трагедия за всички хора. Аз не зная да се е случвала такава трагедия в някое населено място. От едно и също населено място толкова много хора да си отидат в един ден.

На площада пред Кметството много хора още чакат да научат нещо за загиналите в тежката катастрофа. Не се знае колко от тях са от Световрачене, а на този етап никой не дава информация на хората. Само един мъж е разбрал със сигурност, че сестра му е сред загиналите.

Евтините екскурзии за пенсионери са масова практика в селото, разказаха хората.

Местни жители твърдят, че въпросният участък от пътя е рисков и затова е предупреждавано отдавна.

В понеделник в манастира "Рождество Богородично", известен и като "Седемте престола" ще бъде отслужена панихида в памет на починалите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини