Хакерска атака срещу базата на Демократическата партия с данни на избиратели

Демократическата партия съобщи, че е парирана хакерска атака срещу базата с данни на нейните избиратели, съобщи в. "The New York Times".

Хакерите са създали фалшива страница, която е имитирала страницата за регистрация на избиратели на сайта на партията. Целта на атаката им е била да получат достъп до потребителски имена и пароли, с които да се логват в базата, съдържаща информация за десетки милиони гласоподаватели. Действията им са били засечени от компанията, отговаряща за киберсигурността на Демократическата партия, и те не са успели да постигнат пробив в данните.

Двама служители, запознати със случая, определят атаката като агресивна. Смята се, че хакерите са изпратили писма до членове на националния комитет на демократите с цел да ги подлъже да използват фалшивата страница. Тази тактика е позната като spearphishing - "зарибяване" чрез фалшива страница, имитираща оригиналната.

ФБР е информирано за случая.

Засеченият опит за проникване в базата данни е "поредното доказателство за съществуващите заплахи" преди изборите за конгрес, заяви служителят на спецслужбите Робърт Лорд.

Той посочи, че е нужна постоянна бдителност, за да бъдат предотвратени следващи такива опити.

Вчера беше съобщено, че компанията Microsoft е пресякла опити на хакери, свързани с руското правителство, да бъдат създадени фалшиви домейни, които да имитират легитимните сайтове на американски институции и политически организации, подкрепящи демократите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини