Отиде си легендата Арета Франклин

Арета Франклин почина на 76 г., съобщиха американски медии. За тежкото заболяване на „Кралицата на соул музиката“, както я наричаха, се заговори през последните дни.

В последните си дни Арета Франклин бе изпратена от близки и приятели, които се стекоха в дома ѝ в Детройт, за да се сбогуват с нея приживе. Кралицата на соула бе на смъртно легло от няколко дни и лекарите не даваха надежди за оздравяването ѝ.  

Арета Франклин се появи пред публика за последно през ноември 2017 г. Тогава тя обяви, че спира с изявите на сцена, но уточни, че няма да се сбогува с работата в музикалното студио.

76-годишната Франклин се бореше с рак на панкреаса през последните седем години.

В началото на седмицата нейните роднини обявиха, че състоянието ѝ се е влошило и тя е на смъртния си одър. Много звезди отправяха молитви за нея и изказваха подкрепата си в социалните мрежи - Миси Елиът, Марая Кери, Род Стюарт, Джей Зи, Бионсе, Чака Кан и други.  

Арета Франклин е първата жена в Залата на славата на рокендрола. В историята на музиката тя остава като първият изпълнител, който съчетава в едно стиловете поп и рок с ритъм енд блус и госпъл. Първият ѝ албум с „Атлантик“ става златен.

Родена на 25 март 1942 г. в Мемфис, тя е увлечена по музиката още от малка. Заедно с двете си сестри се изявява с местния госпъл хор, чийто ръководител е нейният баща – Си Ел Франклин.  Едва 12-годишна ражда първото си дете, а три години по-късно отново става майка. Има двама сина, които оставя в  Детройт, когато заминава за Ню Йорк, за да работи за „Кълъмбия Рекърдс“. Оттам пътят ѝ като музикант е обсипан със слава и възхищение.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини