Занижен контрол сринал Търговския регистър

Проблемът с блокирането на Търговския регистър идва от занижен контрол. Това заяви днес пред bTV Ясен Танев, специалист по киберсигурност.

Той изключи възможността да става дума за хакерска атака.

"За търговския регистър разбрахме, че е повреден масив, който съхранява данните" , обясни Танев. По думите му е липсвало копие, което да бъде възстановено веднага, и резервният център вероятно не е работил.

Специалистът по киберсигурност е категоричен, че трябва да се отговори на въпроса кой от заложените процеси не се е случил.

"Няма лошо да дефектира система и да бъде възстановена, но има проблем, че обществото не е информирано. Навремето ни спестиха експлозията в Чернобил. Не бива да се губи доверие в държавата", добави Танев.

Припомняме, Търговският регистър се срина на 10 август и до този момент пълното му функциониране остава блокирано. От Агенцията по вписванията обявиха, че причините са технически. Регистърът ще започне да работи малко по малко, а загубата на данни е изключена, уверяват властите.

Вчера, 15 август, вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че проблемът е в резултат от изгорели дискове. На заседанието на МС стана ясно, че ще се прави мегахранилище за архиви на електронните данни.

Една от фирмите, поддържащи Търговския регистър - Лирекс, заяви, че се работи денонощно по възстановяването. Mеждувременно от БПС поискаха оставките на шефката на АП и на правосъдния министър Цецка Цачева, тъй като според тях става дума за външна намеса в срива на регистъра.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини