Църковен хор, оперен певец и десетки миряни в храма в Устово за празника на Богородица

Изображение 1 от 3

    Света Богородица е почитана всякога, особено на храмов празник, а вярващите се готвят специално  за срещата си с Нея, с пост, молитва, изповед, причастие.

    Днес храмът „Св. Богородица“ в кв. „Устово“ в Смолян, посрещна вярващите с украсени икони, пребоядисан пода и сташидите, с нова подредба в храма. Под купола, пред Владишкия трон бе изложена Плащеницата на Света Богородица за поклонение.

    Празничната света Литургия отслужи архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион, заедно с енорийския свещеник Димитър Одаджиев  и свещеник Васил Маджаров от храм „Св. Николай Чудотворец“.

    Красиво допълнение към песнопенията църковния хор, беше гласът на иподякона от храма Даниел Апостолов, гост-певците Живка Манолова от храм „Св. Висарион Смоленски“ и Пламен Папазиков, оперен певец в Барселона.

    Осветени бяха хляб, пити, плодове и сладкиши, пренесени за здраве, предимно от именници. Плащеницата на Света Богородица  ритуално бе изнесена на църковния двор, държана на ръце от богомолци, а пред нея  архимандрит Висарион отслужи празничен  водосвет.  След  това пак ритуално Плащеницата бе внесена в църквата.

    В края на богослужението на Голяма Богородица Негово Високопреподобие  се обърна  с благи думи за празника, поздрави именниците и всички присъстващи в храма с пожелание за здраве и мир,  Божията Майка  да ни осенява със своя Честен покров, да пази семействата и  всички нас. Той благослови множеството с думите: „Нека  да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта!“

    Всички бяха почерпени с благословен пакет – питка, риба, безалкохолно и плод. За този празник не се коли курбан.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини