Антиспин месец по басейните

Басейните в Хасково са част от зоните, които са в лятна Антиспин кампания на Здравното министерство. Тя стартира в цялата страна от днес и ще продължи до средата на септември.

Регионалната здравна инспекция в Хасково се включва в кампанията с раздаването на презервативи и информационни материали за разпространението и превенцията от вируса.

Тази година лятната кампания в областта ще засегне превенцията в по-малките общини на региона-Свиленград, Харманли и Любимец, където е организирано безплатно консултиране и изследване за ХИВ.

В страната работят общо 13 подобни кабинета към РЗИ, включително и в Хасково. Според статистиката на Здравното министерство за първите шест месеца на тази година 162 000 души са се изследвали в тях.

От 1986 г. до март 2018 г. ХИВ серопозитивните у нас са о 2 876.

От началото на тази година са открити нови 161 души с инфекцията.

Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени, съотношението е 6:1.

Статистиката от тази година показва, че най-засегната е възрастовата група между 30-39 години, 44% от новите болни са в тази възраст.

 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път. В 9% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Чо
    Чобанина
    3 -3
    20:43, 15 авг 2018
    Май в басейните също може да се хваща спин, ако се къпе спинаджийка в мензис спина ви е в кърпа вързан. Не ходете по басейни !!!

Още новини

Последни новини