Дончев: Виновни за срива на Търговския регистър има

"Първо, не може да се говори за загуба на информация от Търговския регистър. Второ, не може да се говори за манипулиране на каквато и да е информация и някой да се възползва от нея. МВР и службите са през цялото време с техниците." Това заяви пред Нова вицепремиерът Томислав Дончев във връзка със срива на Търговския регистър в края на миналата седмица. Регистърът започва да работи поетапно от днес.

Основните задачи занапред - да се възстанови цялостната дейност на регистъра и да се установи вина, обясни Дончев.
По думите му става въпрос за технически проблем, но това не означава, че няма и човешка вина.

Той заяви, че не подозира сривът да е следствие на злонамерени действия, но не изключва някой да не си е свършил работата както трябва - може да става въпрос за немарливост, безотговорност на служители.

Заместник министър-председателят обясни и че от вчера се прави одит на всички информационни системи, така че да се разбере къде е проблема - софтуерен или хардуерен.

"Всички специалисти ме уверяват, че загубени данни няма да има", подчерта отново Дончев. Специалистите уверявали, че системата ще бъде възстановена в състоянието, в която е била към момента на срива.

Дончев обясни и че проблемът е възникнал заради дефектирани, изгорели дискови устройства.
"Става дума за технически проблем... изгорели дискови устройства. Последните 6-7 дни се работи постоянно за възстановяването на 25 терабайта информация. Това е огромно количество данни", обясни още Дончев.

Според събеседника към момента не се изнася повече информация, защото тече разследване. "Извършва се проверка от прокуратурата, служби, МВР... съвсем разбираемо е да не се обявяват данни за намесени лица", обясни той.

След като службите си свършат работата, те ще обявят кой е отговорен за проблема. По думите на вицепремиера ако има данни за незаконни действия, злонамереност, немарливост - виновните ще бъдат наказани.

Източник: novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини