С дарения от църква, джамия и местното население, родопско село реши проблема с гробищата

Родопското село Давидково в община Баните, намери начин да поддържа и чисти целогодишно трите си гробищни парка. Това се случи след инициатива на местни жители за общоселско събрание, след което бяха дадени дарения, а населението реши всяка къща да дава такса.

„Поддържането на трите гробища в Давидково е един от големите проблеми на селото, основно почистване е правено преди повече от 10 години. “, каза кметът на селото Севда Чолакова. Тя допълни, че от както е кмет- вече трети мандат, в годините назад е имало хора по временната заетост, които са почиствали, но това е било частично решение на проблема, който сега вече няма да тормози хората в Давидково. „Трите гробища в селото са с голяма площ и без тази кампания не можем да се справим. ", добави кметицата.

Инициативата е на Велин Кощилов-млад човек от селото, който от години живее в чужбина. С подкрепата на кметството и местинте жители Милчо Димитров, Емил Хаджиев и Валя Гаджева, се организира общо събрание на селото, за да се търси решение на проблема с гробищните паркове. Първите, които се отзоваха на призива, освен от инициативния коменит, са църковното насотятелство, което дари 400 лв и джамийското насотятелство, което даде 500 лв.

Местното население обаче също се включи в инициативата, като всяка къща ще дава по 5 лева годишна такса. С парите ще се осигури заплатата на един човек, който ще се грижи целогодишно за гробните места в трите парка. Вече е нает пенсионер от селото, който ще работи срещу минимална заплата. Дейностите вече стартираха, човекът коси тревата, подрязва храстите, предстои да се пръска с препарат срещу бурени.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини