КЗП: Спазвайте изискванията за употреба на надуваемите артикули

Пазарът е почти чист от опасни надуваеми артикули, казва председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Той обаче съветва, че добре би било, ако все пак бдителните потребители забележат някъде да се разпространяват подобни стоки, да сигнализират.

Специално за надуваемите предмети като раменки, пояси, дюшеци и др. председателят на КЗП уточнява, че има утвърдени стандарти за безопасност и правила за експлоатация. „Важно е от какви материали са произведени, по какъв начин са слепени частите, така че да нямат остри ръбове. Как е монтиран вентилът за вкарване и изпускане на въздуха, за да не може да се отваря лесно“, дава примери той. Маргаритов обръща внимание, че е задължително върху самия артикул с определена големина на шрифта да има информация за условията и начина на ползване – минимални и максимални възраст и тегло на потребителя. И допълва, че артикул, който няма такива предупредителни текстове, се третира като опасен и се изважда от пазара. Председателят на КЗПпосочва още, че често потенциално опасните стоки се залавят още на границата, а конторът се извършва съвместно с Митниците. През миналата година са били задържани близо 6200 надуваеми дюшеци, аксесоари за плуване, внос от Близкия изток, още на границата заради липсата на документи за покриването на каквито и да е евростандарти.

Председателят на КЗП отчита, че през този летен сезон до момента Комисията е извършила 1200 проверки по Черноморието в места за настаняване, в заведения за хранене, включително нощни и в магазини от търговската мрежа. Част от проверките още не са приключили. В около 8-10 % от случаите са констатирани различни административни нарушения и нелоялни търговски практики. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини