Ослепява ли се от екраните на съвременните устройства и как да се справим с проблема

Синята светлина от екраните на цифровите устройства - телевизори, монитори, смартфони и таблети, може да доведе до по-бързо ослепяване. Тя подпомага създаването на токсична молекула в ретината, която е в основата на макулната дегенерация, сочи изследване на учени от Университета в Толедо, Охайо.

Дегенерация на макулата е заболяване, което засяга централната част на ретината. Макулата е тази част от окото, която позволява да се виждат ясно дори и най-дребните детайли на даден предмет. Тя е в основата на възможността да четем или да шофираме. Дегенерацията ѝ повлиява на гледането на близо и далеч. Въпреки че заболяването нарушава централното зрение, периферното, или страничното, остава запазено.

Изследването установява, че при продължително излагане на окото на синя светлина от мобилни телефони, компютри и други подобни цифрови устройства светлочувствителните клетки в зрителния орган започват да умират. Така се стига до макулната дегенерация, която е нелечима, тъй като този тип клетки не могат да регенерират.

Заболяването се среща най-често при хората над 50-годишна възраст. На тези години фоторецепторите (светлочувствителните клетки) започват да умират и така постепенно се стига до слепота на централното зрение.

"Проблемът идва от това, че в момента цифровите устройства са масово разпространени и хората са изложени непрекъснато на подобен тип светлина, а окото не може просто да я блокира. Така макулната дегенерация започва да се появява на все по-ранна възраст", разказа асистентът в катедрата по химия и биохимия в университета Ажит Карунарат, който участва в изследването.

Препоръката от учените е да се носят очила винаги, когато се работи с цифрово устройство, както и да се избягва гледането на телефон или компютър в изцяло тъмна среда.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини