Всеки шести в света е левичар

Днес е Международният ден на леворъките. 13-ти август се отбелязва официално от 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на левичарите във Великобритания.

И въпреки съществуващите противоречиви стереотипи за потенциала на левичарите, се оказва, че според редица проучвания често хората, които вършат нещата си по-лесно с лявата ръка, са надарени с развит интелект и са по-успешни от десноръките.

Според изследвания, завършилите висше образование, чиято лява ръка е по-развита, печелят с 13-21% повече от „десноръките" си колеги.

Освен това 53% срещу 38% в полза на левичарите са хората, които стават специалисти от висша класа.

Левичари с успешна кариера има от всички сфери-спортисти, като номер 1 в световния тенис Рафа Надал; любими актьори, като Анджелина Джоли, Чарли Чаплин, Мерилин Монро; велики музиканти, като Сергей Рахманинов, Моцарт, и Бетовен - техните произведения партията за лявата ръка често е по-сложна и затова и до днес музикантите-левичари изпълняват тяхната музика по-добре от останалите си колеги. Художници- Микеланджело, например. Държавници и политици от далечното и близкото минало, като: Рамзес ІІ, Юлий Цезар,Бисмарк, Махатма Ганди, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди, Барак Обама, също са си служили с лявата ръка. Исак Нютон и Алберт Айнщайн, Никола Тесла също са левичари.

В областта на технологиите най-известен леворък е създателят на "Майкрософт" - Бил Гейтс.

Всъщност оказва се, че всеки шести в света е левичар.

Но в същото време проучванията сочат, че леворъките са подложени на по-голям риск от безсъние, психози и алкохолизъм. Когато гледат хорър филми, леворъките изпитват по-силно чувство за страх от останалите хора.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини