Учени поискали $100 млн. от производители на бира, за да докажат полза от пиенето

    Едно голямо рандомизирано клинично изпитване за евентуалните ползи от умерената консумация на алкохол бе спряно наскоро заради съмнения за корупция, съобщава The Washington Post.

    Има много проучвания, които установяват връзка между умерената консумация на алкохол и по-доброто здраве. Изследвания, проследващи големи групи хора за дълъг период време, показват, че хората, които поглъщат около четири до седем стандартни питиета (какво означава това може да видите на схемата на снимката) на седмица може да живеят по-дълго, поради по-малката вероятност от сърдечен удар и сърдечни пристъпи и с по-малък риск от развитие на сърдечно-съдово заболяване, деменция и диабет.

    И все пак и други изследвания като мащабния преглед на близо 600 000 употребяващи алкохол от 19 страни с високи доходи, публикувани неотдавна в The Lancet, показа друга корелация със сърдечно-съдовите заболявания и много от тези изследвания разкриха тревожни връзки между дори ниски нива на консумация и няколко вида рак.

    Както при всяко наблюдателно изследване за начина на живот изследването на ползите (или липсата на такива) на умереното пиене е ограничено от невъзможността на учените да разграничат напълно ефекта от други фактори. Едно от най-значителните препятствия е сравняването на пиещите с хора, които не пият, дължащо се на случаите, при което хората, които се въздържат от алкохол, правят това поради здравословни проблеми, така че онези, които пият умерено, показват по-добри резултати. Доказателствата за вредата от високите нива на консумация на алкохол са недвусмислени.

    Надявайки се най-накрая да хвърлят малко повече светлина по този сложен въпрос американските Национални институти по здравеопазване (National Institutes of Health - NIH), подкрепиха и финансираха рандомизирано клинично изпитване - единственият вид изследване, което може да покаже причинно-следствената връзка вместо корелация - наречено Moderate Alcohol and Cardiovascular Health Trial - MACH15.

    MACH15 имаше намерение да проследи 7800 възрастни на 50 години и повече години от различни континенти, които имат висок риск от сърдечно-съдови заболявания като им предписва или да пият приблизително 15 грама етанол - еквивалентно на една чаша вино от 5 унции (148 мл), бира от 12 унции (335 мл) или един шот спиртна напитка - на ден за шест години или да не докосват и капка алкохол в продължение на 6 години. Накрая щеше да бъде сравнено развитието на сърдечно-съдови заболявания като по този начин ще се потвърди или отхвърли защитния ефект на алкохола, показан в някои изследвания.

    Но през март разследващ доклад в The New York Times разкри шокиращата истина за MACH15 - служителите на NIH и учените от проучването са подканвали главните играчи в алкохолната индустрия - компании като Anheuser Busch (произвеждащ над 30 вида бира и малцови ликьори) и Heineken - да спонсорират проучването със 100 милиона долара с уверението, че резултатите вероятно ще подкрепят здравословността на умереното пиене. 

    Би трябвало изследователите да провеждат изследванията с неутрални очаквания, но екипът на MACH15 явно е имал съзнателно и несъзнателно пристрастие към очакваните резултати.

    Това принуди NIH да спре проучванията през май, за да може да се извърши вътрешно разследване. Федералната агенция прекрати MACH15 на 15 юни, цитирайки тези обезпокоителни конфликти на интереси и новооткрити проблеми в дизайна на изследването, които биха прикрили отрицателните последици от алкохола.

    "Националните здравни институти планират да прекратят финансирането на проучването MACH. Решението се основава на опасения относно дизайна на проучването, които поставят под съмнение крайната му достоверност", се казва в изявлението на NIH.

    Ще мине може би известно време, докато се започне ново рандомизирано клинично изпитване на умереното пиене на алкохол. Но някои изследователи не смятат това за толкова голяма загуба.

    Както обясни за The Washington Post социалният епидемиолог от Университета на Минесота Тобен Нелсън (Toben Nelson), хората, които не пият, не се нуждаят от научно изследване, което да им даде основание да започнат. Това, което наистина е важно, е да се убедят пияниците да пият по-малко.

    Източник: offnews.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини