Нов загадъчен сигнал от космоса с най-ниската засечена досега честота

Един кратък радиосигнал, изпратен от неизвестен източник във Вселената, е регистриран от най-съвременния телескоп CHIME в Канада.

Сигналът, известен като бързи (дискретни) радиоимпулси (Fast Radio Bursts, FBR), продължи само няколко милисекунди.

Изследователите твърдят, че откритият от новия радиотелескоп в Канада CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment) на 25 юли, е първият от този тип с честота под 700 MHz.

Това е най-ниската честота, на която някога е записван такъв импулс и затова учените допускат, че източникът на сигнала с кодовото име "FRB 180725A" е изключително мощен.

Първият бърз радиоимпулс случайно бе забелязан през 2007 г. Досега повече от двадесет пъти са регистрирани тези събития от 2007 г. насам. Те представляват отделни импулси, с продължителност не повече от няколко милисекунди и носещи толкова енергия, колкото Слънцето излъчва за десетки хиляди години.

Учените все още не са сигурни какво причинява тези събития - различни хипотези свързват бързите радиоимпулси с широк диапазон явления - от взривяване на звезди и черни дупки до пулсари и магнитари или просто с артефакти на наблюденията. Не липсват и дежурните хипотези за напреднали извънземни цивилизации. 

Някои радиосигнали се повтарят с течение на времето. Така източникът FRB 121102, за който се смята, че е неутронна звезда, дава сигнали през 2012 г. и 2015-2017 г.

CHIME работи по-малко от една година. Това е нов тип съоръжение, което няма движещи се части. Първоначално замислен да отрази най-разпространения елемент в космоса - водорода - над голяма част от наблюдаваната Вселена, този необичаен телескоп е оптимизиран да има висока "скорост на картиране", което изисква голямо моментно зрително поле (~ 200 квадратни градуса ) и широк честотен обхват (400-800 MHz). Дигитализираните сигнали, събрани от CHIME, ще бъдат обработени, за да се създаде триизмерна карта на плътността на водорода, която ще бъде използвана за измерване на историята на разширяването на Вселената. В същото време, тези сигнали могат да се претърсват за бързи радиоимпулсии други необичайни данни без отговор в астрофизиката.

Откриването на FRB 180725A бе обявено в онлайн в Astronomer's Telegram.

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини