Много се гневите? Вероятно се мислите за по-умни, отколкото сте

Имате ли избухлив нрав? Не се ядосвайте, но ... може да не сте толкова умни, колкото си мислите, че сте.

Така е според ново проучване на международен екип, публикувано в списанието Intelligence.

Тъй като гневът е силно свързан с черти като самоувереност и нарцисизъм, избухливите хора надценяват собствените си способности.

"В един неотдавнашен проект разгледахме връзката между гнева и различни когнитивни функции", разказва за Psypost психологът Марчин Зайенковски (Marcin Zajenkowski) от Университета във Варшава.

"Забелязах от преглед на литературата, че гневът се различава значително от другите отрицателни емоции като тъга, тревожност или депресия. Гневът е свързан с оптимистично възприемане на риска и най-общо - склонност към самоувереност", отбелязва Зайенковски.

"Запитах се дали хората с нисък праг на гнева ще проявят пристрастност към възприемането на своите способности и компетентност. По-конкретно, проверих дали силният гняв води до илюзия за интелигентност".

Така заедно с психолога Жил Гингац (Gilles Gignac) от Университета на Западна Австралия проектират експеримент, за да проверят тази хипотеза.

В две проучвания с общо 528 участника учените откриват, че хората, които признават, че са избухливи, също така и надценяват своята интелигентност.

Участниците дават оценка на склонността си да се ядосват (нивото на гнева) и собствената си интелигентност по 25-степенна скала и след това попълват тестове за интелигентност.

"Индивидите с високи нива на гняв (high trait anger) имат склонност да надценяват способностите си, т.е. да мислят, че са по-умни, отколкото са всъщност. Този аспект от гнева се свързва с нарцистичните илюзии", коментира Зайенковски пред PsyPost.

Проучването няма за цел да търси връзка между темперамента на участниците и техните нива на интелигентност. Така че всъщност може и да са интелигентни гневни хора.

Това, което установява проучването е, че хората, които са склонни да избухват при най-малката провокация като цяло надценяват колко са интелигентни. Този аспект на гнева - прекалената самоувереност - е свързана с нарцисизма. И това би могло да причини и вреда на междуличностните отношения.

"Индивидите с висок нарцисизъм не установяват дълбоки и близки взаимоотношения с другите, а по-скоро доминират над другите. Съответно високите нива на гнева се свързват с проблеми в отношенията", пишат изследователите в своята статия.

"Предполагаме, че тези трудности може да бъдат свързани с мисълта за превъзходство над другите, особено в областта на способностите. Често проявите на гняв могат да доведат до мисли като "Аз съм умен" и "Ти си глупав", което от своя страна води до проблеми при създаването на положителни отношения с другите".

Проучването има ограничения. Всички участници са полски студенти, което означава, че изследването може да е засегнато от проблема WEIRD.

През 2010 г. антропологът Джо Хенрих и психолозите Стивън Хайн и Ара Норензаян, преглеждат наличната база от сравнителни социални и поведенчески научни изследвания. Те откриват, че хората от западните, образовани, индустриализирани, богати и демократични общества (Western, educated, industrialized, rich and democratic - WEIRD), които представляват близо 80% от участниците в проучванияета, са само 12% от населението на света и не само не представят хората като вид, а и по много показатели са извън нормата.

Освен това проучването се основава на собствената самооценка на участниците, а не на експеримент. В тези случаи е възможно оценката на участниците за собственото им поведение да е неточна.

Така че в този момент не може да се установи причинно-следствена връзка в корелацията на гнева и надценяването на интелигентността - нужни са по-нататъшни изследвания.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини