Човечеството вече живее на „кредит“ на Земята

На 1 август човечеството изчерпа всички ресурси, които природата може да възобнови за една година и вече живее "на кредит" в продължение на няколко месеца, сочи проучване на неправителствената организация Глоубъл футпринт нетуърк (Global Footprint Network), цитирано от Франс прес. Авторите изтъкват, че тази дата настъпва все по-рано.

"Вече сме изразходвали повече дървета, вода, плодородни земи и риба, отколкото Земята може да предостави за една година, за да се прехранваме, да имаме подслон и да се придвижваме, като въглеродните емисии са повече, отколкото могат да абсорбират океаните и горите", обясни Валери Грамон от Световния фонд за дива природа (WWF), който е партньор на Глоубъл футпринт нетуърк.

"За да осигуряваме нуждите си днес ни е необходим еквивалентът на 1,7 от Земята", посочва организацията в комюнике.

В началото на 1970-те години този ден се падаше на 29 декември, а през 2017 настъпи на 3 август.

Изчерпването на ресурсите се е ускорило в резултат на свръхпотреблението и разхищенията, уточни Валери Грамон. Тя припомни, че около една трета от храните по света се изхвърлят.

Положението е много различно в отделните страни. Малки страни като Катар и Люксембург имат много голям екологичен отпечатък, подчерта Пиер Кане от фонда за дивата природа. По думите му, ако цял свят живееше като тях, денят на изчерпване на ресурсите щеше да настъпва още около 9-19 февруари. За разлика от тях тази дата във Виетнам е 21 декември.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини