МВР прелива от чиновници. Полицаите най-добре платени. Доклад на Световната банка.

Доверието в МВР е критично ниско, ведомството прелива от чиновници, има лоша организация, нуждае от спешни реформи, а полицаите са сред най-добре платените в Европа.

Изводите са от доклад на Световната банка, който предлага голямо съкращаване на служители от общата администрация на МВР,

Кога и как точно ще се реформира МВР не е напълно ясно. Ръководството още мисли, защото чакали други два доклада на  институции и експерти. 

Чак тогава ще се вземе решение на какво ниво е МВР и от какви промени има нужда. Един проблем обаче никой не знае как да реши – връщането на доверието на хората в МВР

Според експертите трябва да бъдат махнати около 1500 служители като счетоводители, домакини и т.н.

МВР е най-големият работодател в страната - с 45 374 служители. Броят на работещите в общата и специализирана администрация е 8778 души, което е повече от общия брой чиновници във всички министерства. Това е близо една пета от общия брой на служителите в МВР.

Анализът предлага близо 20-процентово рязане на щата на "чантаджиите".

Междувременно от ГЕРБ потвърдиха, че столът на вътрешният министър Валентин Радев вече е изстинал и се подготвя негов наследник. Премиерът Борисов не е доволен от работата на Радев, който направи МВР за смях. Първото име, което се споменава за наследник на Радев, е на зам.-министър Красимир Ципов. Заедно с него на масата за обсъждане е и името на  зам.-шефа на ГДНП Тодор Гребенаров.  Споменава се и депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, но се смята, че това е твърде слаба кандидатура.

Финансовият министър Владислав Горанов твърдеше, че няма да отпуска допълнително пари, ако администрацията не бъде отделена от униформения състав и не бъдат отнети даваните й с години екстри.  Факт е, че през последните години има големи съкращения в МВР, в което преди 10 г. беше почти от 60 000 човека.

Смята се обаче, че голямото рязане е било основно от униформен състав и оперативни работници. Затова и от година-две се чуват все повече гласове за увеличаване на състава на МВР, но само за хора, които да работят на улицата.

Управляващата коалиция на няколко пъти през последните месеци дори обещаваше повече полицаи по селата и сред хората и се хвалеше, че е назначила близо 1000 нови полицаи. Обратно на общоприетото схващане, заплатите на полицейските служители в България не изглеждат ниски, посочва Световната банка.

След като се вземат предвид разликите в дохода на глава от населението, заплатите на полицаите са на същото равнище като в Швеция и Словения и по-високи от тези в Дания, Естония, Литва и Латвия, е посочено в доклада.

Персоналът на МВР бил сред най-добре платените със среден месечен разход на човек в размер от около 1776 лв. за 2016 г., пише в доклада на Световната банка. Изрично е посочено обаче, че основната причина за този извод са високите осигурителни вноски, които са 51% от разхода.

Освен това МВР плаща частта, дължима от служителите, за разлика от вътрешните ведомства в другите държави в ЕС. За да се осигурят повече средства, било нужно по-късно пенсиониране и намаляване на осигурителните вноски, като част от тях да се поемат от полицаите и пожарникарите.

Източник: epicenter.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Гр
    Гражданин
    15 -4
    11:15, 2 авг 2018
    Крайно време е осигуровките за сметка на работника да се удържат от възнаграждението на държавния служител, а не да натоварват бюджета на съответното ведомство. Трябва да има равнопоставеност на всички работещи в България, а не дадени служители да се ползват с привилегии.
    • До
      Добре де
      7 -3
      11:47, 2 авг 2018
      Прочетохте ли статията? Ако сте , видяхте ли 51% осигуровки . А сега 760лв. заплата на един сержант . Извадете 51% осигуровка +10%ДОД+5%ЗДПО и ще получите отговора.Те МВР сега не могат да намерят хора при положение че държавата плаща тези 51% а ако направят това пък няма да има никакви кандидати за полицаи . Преди месец имаше конкурси в МВР - Хасково за 12 човека за КАТ и 10 човека за охранителна полиция. Ако толко ви харесва работата и заплатата кандидатствайте. За армията има 5000 места за военни.
  • 2
    Аз
    аз
    5 -3
    12:25, 2 авг 2018
    с това отношение и действия и начин на работа спрямо народа, никога няма да успеят да си върнат доверието на хората....
  • 3
    Л-
    л-т николов от с Г извор
    11 0
    12:40, 2 авг 2018
    Алоооооооо Цанков Какво прави още в системата Калинчо Ников Динко Динков толкова ценни кадри ли са бе Дърпат и пенсия и заплата Те бяха посредствени районни инспектори със слаби резултати в работата си особенно Калинчо
    • Ар
      Артикь
      4 0
      14:31, 2 авг 2018
      Колега " Галов " и той е същото меше като двамата , като поведение, но е много голям професионалист, толкова голям, че е готов за космонавт. Но пачката, пачката.....Цанков и шеф на полицията, все едно Путин президент на ......някакви си щати.

Още новини

Последни новини