Младежи ще снимат документален филм за село Дъждовница и пещерата Утробата

Изображение 1 от 2

    В началото на август младежка кинолаборатория отваря врати в Дъждовница в партньорство между Арт движение КРЪГ и Студио „МедиуМ” от 134 столично СУ „Димчо Дебелянов” с изучаване на иврит. Само преди месец дъжд от награди се изля върху Студио МедиуМ по време на международния фестивал за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин” във Варна, в който участваха 17 държави. Тази година фестивалът се проведе за 7-ми път под патронажа на Министерството на образованието и науката и  Държавната агенция за българите в чужбина, а Студио МедиуМ участва за четвърта година и взе призовите места за „най-добър клип”, „най-добър училищен YouTube канал”, наградата на БНТ на Калина Горанова от 11в клас за предаването „Стани смарт с AR” и голямата награда на името на проф. Хачо Бояджиев за принос в обучението по цифрови медии в България на Ивайло Иванов.

    Младият екип на МедиуМ под ръководството на Ивайло Иванов,експерт по информационни технологии,пристига в Дъждовница от 5 до 12 август в рамките на летните евроучилища, които се провеждат всяко лято, с амбициозната задача да се заснеме филм за региона, за тайнствения свят на дестинацията Дъждовница – Тракийски скални ниши – Утробата, за местните хора и живота им. Между участниците в кинолабораторията има и студенти от НАТФИЗ, а 18-годишната призьорка Калина Горанова, която получи специалната грамота за поддръжка на сайта на международния фестивал „Арлекин”, също е в екипа. Режисьорката Маргарита Маркова от предаването „Господари на ефира” е един от гост-лекторите. Освен богата програма от обучения по нови медийни изкуства, вечерите в Дъждовница ще предложат и филмова програма за участници и гости, която включва 3 любими на няколко поколения у нас класически български филма. На 5 август в Арт къщата ще бъде показан „Оркестър без име” на режисьора Людмил Кирков, на 6 август – „Козият рог” на режисьора Методи Андонов, а на 7 август – „Маргарит и Маргарита” на режисьора Николай Волев.  

    Студио МедиуМ е създадено през 2010 г. като съвместен проект на World ORT и 134 СУ „Димчо Дебелянов” – единственото училище у нас с изучаване на иврит. Името на студиото е абривиатура от Мултимедийна Експериментална Дигитална Интерактивна Ученическа Мансарда. То обединява под един покрив цифрово телевизионно студио, цифрова аудио апартна, звукозаписно и фотографско студио. Младият ТВ екип участва в различни конкурси със свои продукции и печели престижни награди: 2012 – специална награда за любим клип на журито в международния конкурс „Обновете класната си стая” на компанията NEC; 2015 – приз на продуцентския екип на БНТ за най-добър римейк на български игрален филм и голямата награда на името на проф. Хачо Бояджиев на международния медиен фестивал „Арлекин”; 2016 – награда за най-добър монтаж, най-добро предаване, специална награда за високо ниво на представените продукции и цялостен принос в развитието на междунардния медиен фестивал „Арлекин”; 2017 – награда за най-добър монтаж и операторска работа на международния медиен фестивал „Арлекин”. МедиуМ създава собствени продукции с периодичност на излъчване. Такива продукции са „На гости при Дешка” – документална поредица в 6 епизода; „Забавна емисия” в 2 сезона (1-ви с 12 епизода, 2-ри с 3 епизода); „ЕмТиВиЕм” – телевизионен канал; „Неразбрани желания” – ученически сериал в 2 сезона по 6 епизода; „Един от любимите ми..” – документална поредица за българското кино.

    Арт движение „Кръг”

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини