Поредна успешно реализирана международна практика от учениците на Електрониката

Поредната група стажантина ПГЕЕ "КапитанПетковойвода"се завърна от международен стаж в гр. Волфсберг, Австрия. Практиката се реализира от 08 до 28юли от 15 участници от 11 клас и е финансирана по проект№ 2017-1-BG01-KA102-035624, „Европейско измерение на професионалното обучение“, КД1 „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Професионално образование и обучение“ на програма„Еразъм+”.

Приемаща организация беFachberufsschuleWolfsberg, дългогодишен партньор на ПГЕЕ "КапитанПетковойвода". Училището подпомага развитието и утвърждаването на специалностите „Електрообзавеждане на транспортната техника” и „Автомобилна мехатроника” и е известно с високия стандарт на професионално образование.

Обучението в Fachberufsschule Wolfsbergсе базира на принципа на дуалната система, при която се осъществява много тясна връзка между професионалното училище и бизнеса. Партньорските предприятия на австрийското училище бяхавключени в програмата на практикатана нашите ученици.

Участниците, включени в групата, работиха в реална работна среда със съвременна електронно-измервателна апаратура, техника за контрол и управление,  оборудване за компютърна диагностика на автомобили. Запознаха се на практика с пневматично и хидравлично управление на автомобили, компютърна диагностика,  системи за цифрово-програмно управление. Партньорите ни им представиха и техниката за обработка на данни EDV-Technik. Учениците имаха възможност да се обучават с уреди за диагностика на Bosch и Gutmann и с осцилоскопи на FLUKE - най-новото ниво на професионална техника, използвана както в  Европа, така и при азиатските автомобилни марки. В програмата беше включено обучение по програмиране, техническо чертане със продуктите на АУТОДЕСК и 3D принтиране.

Учениците се справиха отлично с цялостния процес по откриване, анализиране и отстраняване на софтуерни грешки и откриване на проблемните точки в системите за управление на автомобила.

Оценкатана приемащата организация  Fachberufsschule Wolfsberg за работата на нашите ученициeотлична. На всеки от тях бяха издадени сертификат за успешно преминато практическо обучение и сертификат Europass мобилност, които ще се добавят към свидетелството за завършено професионално образование.

Българските ученици бяха поканени да среща с кмета на гр. Волфсберг. Те споделиха с него впечатленията си от града и страната и наученото от тях по време на престоя им в Австрия. На обсъждането присъствеше и г-н Херберт Айле – ръководител на Европейската партньорска мережа ecoMEDIAeuropa, част от която е и ПГЕЕ.

Практиката в Австрия осигури възможности за личностен и професионален напредъкнаучастниците. Учениците се обучаваха в модернифирми и се запознаха с европейскитестандартина качество. В свободното си време те имаха възможност да опознаят културата, бита, традициитена страната домакин.

По време на престоя на групата бяха договорени и условията за реализациятановия проект на двете училища, който предвижда провеждането на нова производствена практикапрез юли 2019 година. Той е финансиран по програма „Еразъм +“. Участниците в нея ще бъдат 15, а дейностите в програмата са отново в областта на автомобилната мехатроника.

Проектите имат за цел осигуряване на по-добри възможности за професионално обучение и развитие на учениците и учителите на ПГЕЕ.

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини