Летни вируси вече дебнат по морето. Мийте добре ръцете си

В разгара на лятото лекарските кабинети са пълни заради летните вируси, които върлуват по Черноморието. По данни на здравната инспекция във Варна само за два месеца в областта са регистрирани над 200 случая на колити, а респираторните заболявания са около 400, съобщава NOVA.

Пациентите се оплакват най-често от повръщане, стомашно-чревни неразположения и отиват при докторите с висока температура. Здравните власти обаче отчитат по-малко регистрирани болни през юни и юли в сравнение със същия период на миналата година.
 
Лекарите предупреждават, че колитите плъзват от замърсена вода, храна и прибори. „Много често тези заболявания са от храна, която е престояла на топло, на слънце, от недостатъчно добре измити ръце на продавачите в магазина или на консумиращия”, обясни д-р Ана Баева от РЗИ.

Около 90% от заболяванията при децата са от бактерии. Това са инфекциите на мръсните ръце, затова ръцете трябва да се мият минимум 20 секунди, съветват още лекарите.

Ако консумираме недобре съхранена храна от животински произход, можем да се заразим със салмонела, припомнят здравните власти.
 
При други инфекции вирусът се размножава в сливиците, затова ни боли гърло. Профилактиката е сутрин след закуска да изпием сок от един лимон.

Повечето летни инфекции минават за 5-7 дни, но някои от по-упоритите могат да продължат и 10 дни. Случва се да са с висока температура до 39-40 градуса.
 
В разгара на лятото във Варна и Бургас откриват допълнителни медицински пунктове. Само във Варна те са над 30. Като цяло морските ни курорти са с подсилени лекарски екипи до края на сезона. Бумът на летните вируси се очаква през август.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини