Дългогодишен изследовател на феномена Хесдален идва с лекция в Хасково

Долината Хесдален се намира на около 120 км от гр. Тронхейм в Норвегия. В долината, заобиколена от запад на изток от високи около километър планински възвишение, живеят примерно 120 души. Тук има много изоставени мини, в които преди са добивани мед, цинк и сяра. И много НЛО. В небето над тази зона 15 на 5 км, светещи неидентифицирани обекти се наблюдават от над 200 години. Първите документирани свидетелства на очевидци са от 1811 година. И това е най-добре документираният и проучен с технически средства случай на НЛО. Все пак, доколкото знаем, феноменът Хесдален си остава загадка.

През 1984 година  в Хесдален пристигнала първата експедиция – 40 учени от университета в Йостфол. Работили около месец и наблюдавали 53 обекта, но не могли да ги „опознаят“, само приблизително ги класифицирали. От 1998 г. в долината се намира постоянна научна наблюдателна станция с радари, спектроскопи, сеизмографи, магнитометри, дозиметри, инфрачервени и обикновени камери. Учените от международния проект Project Hessdalen се опитват да разгадаят природата на чудния феномен.

Някои от огньовете се носят високо в небето с огромна скорост,  други висят неподвижно във въздуха или бавно и дълго, понякога с часове, кръжат над долината. Преди появата на огньовете уредите фиксирали нарастване на интензитета на магнитното поле. Друг път в небето възниквала светлина, обикновено жълта. Тя образувала кръг над цялата долина. От кръга периодично излизали лъчи като гигантски прожектори. В долината прелитат светещи обекти от различен тип, понякога по 15-20 на седмица. Видът им е различен - топки, пирамиди, триъгълници, цилиндри, дискове. Някои се забелязват на радари, но иначе не се виждат. А има и видими, които не се фиксират от уредите. Летят самостоятелно или в цели „ескадрили“, като строят различни фигури.

Цветът на НЛО също е различен – син, бял, жълт, червен. Огньовете биват толкова мощни, че хората се будят от ярката светлина. Наблюдатели съобщавали и за тъмни обекти с блещукащи светлинки по краищата. 

Автоматизираната станция за наблюдение заснема всяка поява на светлини. повечето се движат в небето, но има и странни проблясъци над самата земя.

Ърлинг Странд преподава физика и информационни комуникации в Østfold University College. Най-голям интерес за него представлява проектът Хесдален.

„Имал съм множество странни преживявания, за които бих искал да разбера повече. Ставал съм свидетел на нещата, които хората от Хесдален са виждали. Мисля, че е възможно да открием какви са те“, казва той.

Странд е участвал в множество радио и телевизионни програми, изнасял е лекции относно резултатите от проекта Хесдален. Той ще бъде лектор в конференцията „Контакт с извънземен разум – бъдеще на човечеството и смяна на парадигмата“ в Хасково. Неговите теми са "Мистерията като средство за обучение на студенти" и "Участието на студенти в изследване на феномена Хесдален".

За конференцията на 3 и 4 ноември 2018 год. в Хасково идват като лектори изследователи от САЩ, Великобритания, Русия, България, Норвегия и Италия. Проф. Лъчезар Филипов е организатор и вдъхновител на този форум в България.

Като медиен партньор на събитието, в поредица публикации ви представиме лекторите и темите на конференцията.

За нас е важно да знаете, че феноменът НЛО наистина съществува и за него говорят сериозни учени.

Не е необходимо да вярвате, че съществуват извънземни, но е добре да чуете фактите.

Регистрацията за посетители на конференцията вече започна на сайта на събитието.

Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини