Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Стопаните спират властите да предприемат мерки срещу чумата. Това стана ясно от коментара на земеделския министър Румен Порожанов, който дойде в Народното събрание да докладва за борбата със заразата.

В страната има пет огнища в пет населени места. В стадото на леля Дора няма положителна проба, поясни министър Порожанов.

Всякакви мерки са спрени заради създалото се напрежение. Днес стопаните не желаят да допуснат ветеринарните лекари за втора проба, подчерта той. Ние протегнахме ръка, припомни министърът. Пред депутатите той смята да представи цялата информация.

Баба Дора от Шарково била нахъсана от хората около нея и не искала да чуе властите.

Поведението на хората спирало ефективното прилагане на мерките срещу заразата, по мнението на Румен Порожанов. И днес ще продължи заседанието на щаба. Мерките не трябва да спират, по думите му.

Над 6 000 проби са взети до момента. На всеки 20 дни се вземат проби. При най-малко съмнение се правят повторни изследвания.

И днес се изплащат обезщетения. В понеделник ще бъдат изплатени парите на стопаните в Шарково, чиито стада бяха евтаназирани.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини