Властта тръгва по селата заради чумата

Изображение 1 от 2

    Информационни срещи по селата, където са концентрирани голям брой стопанства, ще бъдат проведени още следващата седмица. Целта е превенция и затягане на мерките за биосигурност в Хасковска област, с оглед усложнената епизоотична обстановка в областите Ямбол и Бургас. Това бе решено по време на оперативното заседание, свикано от областния управител на Хасково Станислав Дечев. В него участваха заместник областният управител д-р Стефка Здравкова, директорът на ОДБХ Хасково д-р Георги Илиев, д-р Владимир Хърсев от агенцията и председателят на Българския ветеринарен съюз-Областна колегия Хасково д-р Генади Нанев.

    Към момента чрез общинските и селските кметове ние стигаме до всички населени места. Частнопрактикуващите ветеринари също са в постоянна връзка с фермерите, но трябва да се насочим към малките стопанства. Превантивната работа с тях е задължителна, подчерта областният управител Станислав Дечев. Още днес ще бъде изготвен график, по който държавните, частнопрактикуващите лекари и кметовете да организират срещи по селата. Призоваваме стопаните да бъдат изключително отговорни. Да ограничат всякакъв достъп на външни хора и животни от други стада до фермите им, да спазват стриктно санитарните норми и да сигнализират ветеринарите при най-малко съмнение за болно животно. Само така ще предотвратим навлизането на болестта на територията на областта и  ще избегнем сериозни икономически загуби за сектора, призова губернаторът. В срещите с животновъдите по места ще участва заместник областния управител д-р Стефка Здравкова.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ми
      Мина
      0 0
      15:25, 23 юли 2018
      Хубаво е властта да контактува не само с кметовете и да не привиква селските стопани в някой клуб, за да ги информира за чумата , а трябва да ходят от двор на двор, за да видят при какви " санитарни хигиенни норми" се гледат животни. Да погазят в ла.на , да подишат миризми и сред облаци мухи ще им стане ясно какво животновъдство имаме по селата. Не животните, а стопаните им са за трепане.
    Последни новини