Общественият съвет алармира:Заплаха от наводнение тегне над Кърджали!

Изображение 1 от 4

    Общественият съвет към Общинският съвет алармира, че опасност от наводнение тегне над Кърджали. Имат се предвид промените в климата и нестихващите валежи в последните месеци, за които градската инфраструктура не е подготвена. Ръководството на Обществения съвет упълномощи Милан Миланов и Кирилка Петкова да изготвят становище, което да бъде внесено за разглеждане на сесия на местния парламент. В него ще се настоява за проектиране и монтаж на дъждоприемни шахти и решетки, почистването на градското дере и оглед от експерти на яз.”Невестино” и евентуалното му прехвърляне за стопанисване на държавата.

      Общественият съвет разгледа информация на Ангел Бакалов по проблема. Бакалов посочи, че е имало договорка между зам.-кметът на Община Кърджали инж.Катя Митовска и управителят на „В и К” инж.Славчо Славков за конкретни действия, но те все още се бавят. В същото време поройни дъждове потапят части от града под вода. Бакалов посочи,че по бул.”Беломорски” няма дъждоприемни шахти и дъждовната вода от стадиона се стича на Колелото до Автогарата. На самото Колело има само една шахта, откъм хипермаркет „Кауфланд”. По бул.”България” шахтите са премахнати по време на газификацията. Вода се стича и от КПП „Чилик” и се насочва към БКС. Проблем е, че канализацията на града приема както дъждовните, така и обратните води.

      Друг сериозен проблем е състоянието на градското дере. Според Ангел Бакалов то се нуждае от спешно почистване от бившата Консервна фабрика до Пазара. Обрасло е с петметрови дървета. Под мостовете и под Пазара е затлачено с боклуци. По висока приливна вълна ще остави тържището под вода.

      Бакалов посочи, че е необходимо да се направи и спешен оглед на яз.”Невестино”, чиито води са потенциална опасност за града. Трябва да се провери състоянието на стената, преливника и изпускателя. Язовирът е бил отдаден на концесионер, но ремонтът не е по силите му. Специалистите трябва да излязат със становище дали язовирът е държавна собственост, като е препоръчително именно държавата да се погрижи за стопанисването му.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини