Белгийски кмет гостува в община Кърджали

Кметът на община  инж. Хасан Азис се срещна  днес с кмета на община Сен Жос, Брюксел, Белгия г-н Емир Кър. Инж.Азис представи икономическата картина на общината, разказа за направените нови  инвестиции и откритите работни места, за реализираните проекти по програми на ЕС в различни сфери.Той подчерта, че Кърджали се слави като столица на толерантността в България, в която мирно съжителстват хора от различни етноси и изповядващи различни религии.

Община Сен Жос е  разположена в централната част на белгийската столица Брюксел. Има население 30 000 души  от 152 националности, това е най-мултикултурната община в Брюксел. Най-голям е процентът на българските граждани.
 Белгийският кмет гостува в Кърджали след проведена среща с евродепутата от ДПС - Неджми Али,на която е обсъдено началото на бъдещо партньорство между Сен Жос и Кърджали.Заедно с белгийския кмет в Кърджали беше и  Мюмюн Местан от кирковското село Бенковски, който е председател на „Сдружението за култура и взаимопомощ на Кърджали и останалите региони“ в Брюксел.

По време на срещата беше постигната договореност за подписване на споразумение  между двете общини за предоставяне  на електронни услуги на българските граждани, живеещи в община Сен Жос. Коментирано бе и евентуално побратимяване като началото на сътрудничеството може да стартира с откриване на изложба в Брюксел с фотографии на наши ученици и други културни и спортни прояви.
Гостите поканиха инж.Азис и екипа му на събор на българските граждани в Сен Жос през септември.
Кметът на Сен Жос г-н Емин Кър изрази възхищението си от природните дадености на Кърджали и региона. Той сподели, че има много инициативи и добри практики  на община Кърджали, които могат да се приложат и в Брюксел.
Инж.Азис  показа на колегата си новия парк“Арпезос Север“, Пазара на производителите, „Водното огледало“ и т.н.
Двамата кметове посетиха централната джамия и църквата „Св.Георги“ и разговаряха с районния мюфтия Бейхан Мехмед и отец Петър.
Г-н Емир Кър печели местните избори през 2012 година като кандидат за кмет на Община Сен Жос и става първия кмет от турски произход в Белгия. Преди това, в периода 2009-2012 година, е бил избран за депутат в регионалния парламент Брюксел-Столица.. От  8 г. той е и депутат във федералния парламент на Белгия, като през 2014 година е преизбран за втори мандат.
Това съобщиха от Пресслужбата на Общинска администрация.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини