Практикуващи лекари ще могат да работят и в ТЕЛК

Практикуващи лекари ще могат да работят и в трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК). Това предвижда промяна в правилника за организация на работата им, която Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди днес.

Тази възможност е записана в приетите през февруари промени в Закона за здравето и се обяснява с недостига на кадри за ТЕЛК. Премахва се изискването работещите в ТЕЛК да са на пълен работен ден и да са назначени на трудов договор. Така ръководителите на лечебни заведения, към които функционира ТЕЛК, ще имат възможност да привличат повече експерти към тази дейност, така че да бъдат взаимозаменяеми, се казва в доклад на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев към проекта.

Очаква се организацията на работата на ТЕЛК да стане по-гъвкава, а времето за чакане на експертиззата да се съкрати, пише Ананиев.

Предвижда се ТЕЛК да се произнасят предимно по документи и само в редки случаи да назначават допълнителни изследвания и консултации със специалисти.

След като наредбата бъде приета, ТЕЛК ще получат още едно задължение - да се произнасят за необходимостта от снабдяване с медицински изделия и помощни средства за хората с увреждания, макар че тази дейност ще се извършва и от Лекарски консултативни комисии, както е и сега.

Срещу измененията се обявяват работодателските организации. Според тях измененията са незначителни и не решават натрупаните с годините проблеми в тази дейност. Те настояват ясно да се разграничи експертната оценка за вид и степен на увреждане от оценката за работоспособност - принцип, на който предлаганите изменения не отговарят.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини