Всички сме виновни за лошите отношения с Русия, заяви Тръмп

Предишните американски президенти са били глупаци и никой не бива да се съмнява в победата му на изборите през 2016 г. - това бе посланието на президента на САЩ Доналд Тръмп на съвместната пресконференция след края на първите работни преговори с руския му колега Владимир Путин.

"Отношенията ни никога не са били толкова лоши, но това се промени преди четири часа", каза той, а на въпрос от репортери дали Русия "изобщо е отговорна за нещо", отвърна: "Държа отговорни и двете държави. Мисля, че САЩ се държаха глупаво, всички се държахме глупаво, всички сме виновни."

Доналд Тръмп повтори на няколко пъти и емоционално тази теза, критикувайки разследването на специалния прокурор Робърт Мюлър за руската намеса в американския политически живот и изборите от 2016 г.

Той използва случая да припомни, че е победил "лесно" Клинтън, да настоява, че не е имало никакво сътрудничество на кампанията му с Москва и че няма и доказателства на тази теза. Разследването е бедствие за страната, каза Тръмп, според когото то е "нелепо". Засега в него няма нищо свързано с кампанията и нямам търпение да видя ще има ли такова, добави той.

Путин бе попитан от "Ройтерс" защо американците и Тръмп би трябвало да му вярват, имайки предвид доказателствата на спеслужбите на САЩ. Вместо него първо отговори Тръмп, хвърляйки отговорността върху демократите и разочарованието им от загубата на изборите.

Руският президент отвърна след него: "Относно това на кого да вярвате и на кого не – откъде ви дойде идеята, че той ми вярва и аз му вярвам? Той защитава интересите на САЩ, а аз на Руската федерация. (...) Дайте ми един факт, неоспоримо доказал участието ни. Няма и един."

Думите му идват само 48 часа, след като екипът на Мюлър директно и поименно обвини 12 руснаци за агенти на Главнотго разузнавателно управление на руската армия (ГРУ) за намеса в изборите. В заемащото десетки страници обвинение се съдържат такива подробности за тях и структурата, в която работят, че американската преса се запита дали руснаците вече не се чудят какво всъщност не знаят в САЩ за тяхната дейност.

Тръмп обясни, че двамата са говорили за руската намеса, защото било най-добре това да се обсъди на живо и че Путин твърдо отрича да е имало такава. На въпрос дали притежава компрометиращи материали по отношение на американския президент, руският държавен глава отвърна, че не е бил информиран за присъствието на Тръмп – тогава частно лице в Русия. Но не отрече наличието на компромати.

По отношение на разследването на Мюлър, Тръмп обяви, че Путин е направил "невероятно предложение" - американските разследващи да работят заедно с неговите хора. Руският държавен глава коментира това с думите: "И аз съм бил разузнавач и знам как се правят досиета. Това първо. Второ, вярвам, че Русия е демократична държава и се надявам, че не отричате това за САЩ. Вярвате ли го? Ако да – тогава заключението в този спор може да бъде направено само от процес, от съда, не от изпълнителната власт."

Разследващата комисия може да изпрати в Русия искане да разпита заподозрените съгласно "ефективно работещия" договор за взаимопомощ по наказателни дела, каза още Путин. "Сътрудници на нашите прокуратура и следствени органи могат да проведат тези разпити и да изпратят съответните материали в САЩ, допълни той с уточнение, че не знае подробности за обвиненията.

Нещо повече, продължи руският президент - можем да направим още една насрещна крачка и да допуснем офицални представители на САЩ, включително от тази комисия на господин Мюлър, да присъстват на тези разпити. Но в този случай безусловно ще поставяме въпроса тези действия да бъдат взаимни - ще очакваме от американската страна да разпита в присъствието на наши следователи официалните лица, включително от спецслужбите на САЩ, които ние подозираме в извършване на незаконни действия на територията на Руската федерация."

В изблик на хумор, Путин подари футболна топка на Тръмп с посланието, че "сега тя е в неговото поле", а Тръмп обеща да я подари на сина си Барън и я подхвърли на съпругата си Мелания в публиката.


На пресконференцията Путин разкри още, че е предложил "да се помисли над философията на изграждане на отношенията в дългосрочна перспектива" и да се създаде еспертен съвет от дипломати, учени и политолози, които да са запознати "с нюансите на руско-американското взаимодействие" и обсъждат от тази гледна точка двустранните връзки.
"Време е и да размразим руско-американските връзки по линия на обществените организации и в културно-хуманитарната сфера", призова руският президент. Страната му въведе през последните години силни ограничения в дейността на неправителствени организации, финансирани дори частично от чуждестранни физически и юридически лица. Сложните процедури за непрекъснато отчитане на дейността и изискването винаги да се обозначават като "чуждестранен агент" с всички произтичащи от това и от раздухваната антизападна кампания негативни за тях последици доведе до оттеглянето на редица организации от страната.

Путин отбеляза, че двете страни имат разногласия по отношение на Крим: "Позицията на президента Тръмп за Крим е известна и той твърдо я поддържа – че е било незаконно да я анексираме. Нашата позиция е друга – ние проведохме референдум в съответствие с международните норми", каза той.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини