Китай и ЕС се договарят "за" разоръжаване на Северна Корея

Министър-председателят на Китай Ли Къцян и ръководството на Евросъюза се договориха да съдействат за мирното премахване на атомното оръжие от Корейския полуостров, както и да се придържат плътно по споразумението за иранската ядрена програма, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

„Току що приключихме една продуктивна среща и се договорихме да задълбочаваме европейско-китайското стратегическо сътрудничество“, заяви Туск по време на пресконференция, проведена в рамките на 20-тата среща на върха Китай – ЕС. Тази година срещата Китай – ЕС е посветена на обсъждането на ключови въпроси от глобалния дневен ред; включително на мерките за защита на многостранните механизми и съдействие в търговията, инвестициите, а също и за координиране на позициите, в отговор на значимите международни предизвикателства.

Последният подобен форум се състоя през юни 2017 година в Белгия. Той беше посветен на спазването на Парижкото споразумение относно изменението на климата, нормализацията на обстановката на Корейския полуостров и премахване на противоречията относно търговията със стомана.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини