9 дни в Алпите за ученици от „Славейков“

От деветдневно пътуване в Австрия се завърна група ученици от СУ „Петко Рачов Славейков“. Веднага след ваканцията шестима гимназисти и един ръководител заминаха за Графенбах – китно селце в Алпите, за да участват в младежка среща по проект „Ние, ЕС и нашите езици“ с партньор сдружение „Родопея – Балканика“, Кърджали. Отговорната задача на ръководител на групата пое Нешка Шопова – педагогически съветник в най-голямото кърджалийско училище, а учениците бяха подбрани според степента на владеене на немски език, познанията и по други езици и опит в проектните дейности.

Младежката среща включи групи от по шестима участници от България, Гърция и Австрия, всяка с по един ръководител. За всички тях немският бе чужд език, а общо в групата се говориха 11 езици.  Веднага след запознанството сред всички 21 участници се настани топло чувство, готовност за подкрепа и искрено приятелство.

В китното селце Графенбах младежите бяха настанени в къща, помещавала някога училището там.

Освен с работни сесии, програмата на проектната среща бе наситена с уъркшопи, игри за раздвижване, походи и дори две екскурзии – до градовете Грифен и Грац. В последния ден преди полета българската група успя да посети и столицата Виена.

Учениците демонстрираха активност в задачите – Пламен и Кристиян организираха турнир по футбол, Анелия направи ателие по испански език с помощта на Мелани, Сибел и Дженк представиха турския език заедно с едно от момичетата от австрийската група. И още много.

В определени дни от програмата всяка група трябваше да представи държавата, от която идва. Българската делегация се справи изключително добре със задачата, приготвяйки на място мекици, шопска салата, филийки с домашна лютеница и краве сирене, айрян. Гостите пък бяха посрещнати на вратата с питка със сол и с мед по стара българска традиция, за което едно от момичетата облече народна носия. Предварително българските ученици бяха подготвили презентации за мартеницата и шевицата, филм за България и друг за Кърджали, а на място танцуваха ръченица и най-разпространените български хора. За радост представителите на другите групи също се включиха в танците, особено в разучаването на ръченицата. Подготвените подаръчета за всички гости, включващи кърпичка с българска роза, магнитче и мартенички, впечатлиха изключително много присъстващите.

Особено зареждаща бе играта „Търсене на съкровище“, по време на която в продължение на повече от три часа младежите, разделени на групи с представители от трите държави, обикаляха цялото село, за да търсят улики по снимки, да записват числа и после по определени формули да изчисляват координати. В оспорвана надпревара отборът-победител откри кутия с послания и сувенири за всеки участник – лични за спомен.

В крайна сметка младежите откриха, че не са толкова различни, че всички имат подобни интереси и се вълнуват от общи неща. С обещания за следващи проекти и срещи се разделиха на прощалната вечер, а после още веднъж на летището във Виена, където имаше много сълзи, защото за краткото време сближаването бе наистина голямо. Ръководителката на австрийската група Еманюел Гравие-Бергер, на гръцката – Домна Фотиаду и на българската поеха ангажимент още догодина да направят продължение с още по-интересна тема и занимания в Гърция или България.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини