Разгадаха мистерията на Базелския папирус

    От 16-ти век в Базел се пази мистериозен папирус. Изписан огледално от двете страни, той озадачава поколения изследователи. Изследователски екип от университета в Базел сега откри, че това е неизвестен медицински документ от късната античност. Текстът вероятно е написан от известния римски лекар Гален.

    Базелската папирусна колекция съдържа 65 документа на пет езика, закупени от университета през 1900 г. с цел преподаване на класически изследвания, с изключение на две папируса. Те пристигат в Базел през 16 век и вероятно са част от арт колекцията на Базилиус Амербах.

    Едва когаро направили ултравиолетови и инфрачервени изображения, станало възможно да се определи, че този 2000-годишен документ не е един папирус, а по-скоро няколко слоя, слепени заедно. Специален папирусен реставратор бил поканен в Базел, за да раздели листовете. Така станало възможно гръцкият документ да бъде декодиран за първи път.

    Литературен папирус

    "Това е сензационно откритие", казва Сабин Хюбнер, професор по древна история в университета в Базел. "По-голямата част от папирусите са документи като писма, договори и разписки, но това е литературен текст, а те са много по-ценни."

    Нещо повече, папирусът съдържа досега неизвестен текст от древността.

    "Сега можем да кажем, че това е медицински текст от късната античност, който описва феномена истерична апнея "- казва Хюбнер.

    "Затова предполагаме, че той е или текст от римския лекар Гален, или неизвестен коментира неговата работа".

    След Хипократ, Гален е смятан за най-значимият лекар на древността.

    Решаващите доказателства идват от Италия - един експерт видял паралели с известните папируси от Равена от канцеларията на архиепископа на Равена. Те включват много антични ръкописи от Гален, които били използвани повторно за писане отгоре. Базелският папирус би могъл да е подобен случай на средновековно рециклиране, тъй като той се състои от множество листове, залепени заедно. Другият папирус на Базилиус Амербах също се смята, че е дошъл от Равена. В края на 15 век, той е бил откраднат от архива и продаден на колекционера.

    Хюбнер прави това откритие в хода на проект, финансиран от швейцарската национална научна фондация. В продължение на три години работи съвместно с интердисциплинарен екип  за да опише папирусната колекция, която междувременно е цифровизирана, преписана, анотирана и преведена. Екипът на проекта планира да публикуват всичките си констатации в началото на 2019 г.

    Хюбнер се надява да даде допълнителен тласък на изследванията на папирусите, особено чрез споделяне на дигитализираната колекция в международни бази данни. Тъй като от папирусите често са оцелели само на фрагменти или парчета, обменът с други папирусни колекции е от съществено значение. "Папирусите са част от един по-широк контекст: хората, споменати в текста на Базелския папирус, могат да се появят  в други папируси, например в Страсбург, Лондон, Берлин или други места. Събрани заедно биха образували по-голяма картина."

    Базелската папирусна колекция 
    През 1900 г. Университетът в Базел дава 500
    швейцарски франка за закупуване на колекция от папируси. Парите били предоставени от Доброволната музейна асоциация в Базел и се равняват на около 5 000 швейцарски франка днес. По това време папирусологията процъфтявала - хората се надявали да открият повече за развитието на ранното християнство и да преоткрият произведения на древните автори, за които се смята, че са загубени.

    Сега стойността на такава папирусна колекция би била стотици хиляди. Базелската колекция съдържа 65 документа на пет езика от Птолемейския и римския периоди и от късната античност. Повечето са предимно от социален, културен и религиозен исторически интерес, тъй като записват ежедневието на обикновените хора преди 2 000 години. Повечето от Базелските папируси не са публикувани и остават до голяма степен неизследвани.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини