Убиецът на невръстния Паоло остава зад решетките. Преглед на печата

"Монитор":

Убиецът на невръстния Паоло остава зад решетките

Осъденият на 6 години затвор за смъртта на 4-годишния Паоло Иванов старозагорски бизнесмен Георги Сапунджиев няма да напусне затвора предсрочно, съобщиха от апелативния съд в Пловдив от където уважиха протеста на прокуратурата срещу определението на окръжния съд в Града на липите за авансовото му освобождаване.

Апелативните съдии са категорични, че доброто поведение на Сапунджиев в затвора както и работата му там не са достатъчно доказателство за поправянето му и напомнят, че за това режимът му е бил променен от "общ" на "лек".

"Отделно от това, за положителните му прояви, осъденият постоянно е бил поощряван с домашен отпуск до две денонощия, от пет денонощия и годишна почивка извън затворническото общежитие от открит тип.", коментират съдиите и отбелязват че затворническата администрация е проявила "рядко срещана активност"-изтърпяващият наказанието за по-малко от 3 години е получил 102 дни домашен отпуск при 29 заповеди за "поощрение".

"В същото време, в материалите към затворническото му досие, съществуват данни, че осъденият продължава да не приема в пълна степен вредите, които е причинил с деянието си и размера на наложеното му наказание. По тази причина е прието, че с поведението си той не е дал предвидените в закона доказателства за своето поправяне, за да ползва изключението и привилегията на условното предсрочно освобождаване.", се чете още в мотивите на апелативните съдии. 

Бягство. 

"Сега":

МВР издирва пореден беглец от затвора

МВР издирва затворника Младен Младенов, който в сряда избяга от болница в Пловдив. Мъжът си тръгнал от лечебницата, където бил без охрана, защото излежавал лека присъда на общ режим и законът позволявал това. Мъжът е на 59 години, съобщиха от МВР. Той е излежавал присъда за кражба.

Избягалият затворник е неизлечимо болен, написа във "Фейсбук" адвокат Ваня Траянова. Според нея в тези случаи законът позволява присъдата да бъде прекъсната. Нито затворническата администрация, нито прокуратурата обаче се предприели някакви стъпки, за да се случи това.

"Страда от тежко онкологично заболяване и прогнозите са неблагоприятни. Времето, което според лекарите го дели от смъртта, е по-малко от търпимия остатък от присъдата. Администрацията на затвора не го предлага за условно предсрочно освобождаване, за да не развали спокойствието си с негативизма на обществото. Прокуратурата не прекъсва изпълнението на наказанието вероятно по същите съображения на съответния прокурор. А затворникът най-вероятно е отишъл да се прости с близките си в домашна обстановка, а не през стъкло и решетки и да прегърне децата си. Законът позволява той да направи това без "бягство" и под контрола на институциите, но чиновниците - не! Заради собственото си удобство!", написа тя. Според нея Младенов почти е излежал присъдата си.

Акция. 

"Дума":

Разбиха българска мрежа за трафик на жени във Франция и Германия

Десет сводници са били задържани във Франция, Германия и България в началото на този месец в рамките на операция за разбиването на мрежа за проституция. Групата експлоатирала няколко десетки българки в Източна Франция от 2015 г. насам. Това съобщиха вчера от прокуратурата. Петима сводници са били задържани у нас, а трима - в Германия, с европейска заповед за арест. Те ще бъдат предадени на Франция, за да бъдат изправени пред Специализирания междурегионален съд за борба с организираната престъпност в град Нанси.

Двама сутеньори, арестувани близо до френския град Анси, са били обвинени в сводничество при утежняващи вината обстоятелства, пране на пари в рамките на организирана престъпна група, трафик на хора и участие в престъпна група. Те са изпратени в ареста и може да получат до 20 години затвор. На младите жени от България е била обещавана работа във Франция, били са настанявани в Германия и е трябвало да проституират в Страсбург или близо до Анси, съобщава ден по-рано френският специализиран съд.

Шум. 

"Сега":

Новите правила за шума по курортите се отлагат за есента

Множество ограничения поставят пред бизнеса новите правила за намаляване на шума, които предложи вицепремиерът Валери Симеонов. Промените в Закона за защита от шума в околната среда бяха приети от парламента вчера на първо четене. Противопоставиха им се единствено депутатите от ДПС с аргумента, че рестрикциите ще "убият туризма" и ще отнемат правомощия на местната власт. Останалите парламентарни сили ги подкрепиха, но бяха единодушни, че законопроектът трябва да претърпи сериозни корекции между първо и второ четене. За тях бе одобрен максималният срок - до 4 седмици, което означава, че проектът ще се гледа отново най-рано в началото на есента, когато отмине активният туристически сезон по морето.

С проекта се въвежда изрична забрана във времето между 23 часа и 8 часа да се извършва работа и зареждане на търговски и производствени обекти, които са разположени в жилищни сгради и сгради със смесено предназначение. Озвучаването на открити площи в жилищни райони, рекреационни зони и територии със смесено предназначение няма да бъде позволено за времето между 14 часа и 16 часа, както и от 23 часа до 8 часа. Изключение се прави за автобусните и жп гарите, летища, морски гари, както и при използването на системи за предупреждение и оповестяване на населението при бедствия.

Контролът по спазването на тези правила ще бъде възложен на МВР. Нарушаването им от физически лица ще се наказва с глоба от 500 до 1000 лв., а от юридически лица и еднолични търговци - от 5000 до 10 000 лв. При рецидив санкцията скача от 2000 до 6000 лв. за физически лица и 10 000 до 20 000 лв. за организации и еднолични търговци.

Регламентира се сложна и тежка процедура при заявяването на работно време пред общините на търговските обекти. Собствениците им ще трябва да се сдобият със становище от съответната регионална здравна инспекция "относно недопускане на дискомфорт през различните части на денонощието и спазване на граничните стойности на показателите за шум". 

Присъда. 

"Монитор":

12 години затвор за мъж, убил жена си

12 години лишаване от свобода при строг режим на изтърпяване присъди окръжният съд във Велико Търново на мъж, убил съпругата си. Престъплението е извършено на 12 юни 2017 г. в село Паскалевец.

Между двамата съпрузи - Атанас и Веселина често възниквали скандали, като причината била, че жената злоупотребявала с алкохола. Във фаталния ден майката на Атанас му споделила, че отново видяла съпругата пияна да ходи из селото и да проси цигари. Ядосан мъжът тръгнал да търси жена си. Открил я в стопанската постройка, където отглеждали животни. Според обвинителния акт жената била видимо пияни и се подпирала на една летва, с която посегнала към мъжа си. Това го изкарало от кожата. Той изтръгнал летвата от ръцете на съпругата си и започнал да я налага с нея. След като и нанесъл жесток побой, си тръгнал. На сутринта жената била намерена мъртва. Присъдата на окръжния съд подлежи на обжалване и протест пред апелативната инстанция в 15-дневен срок.

Мръсен въздух. 

"Сега":

Всеки в София може да се включи в делото за мръсния въздух

Всеки, който живее, работи или учи в София, до 1 октомври може да се включи в колективното дело срещу общината за мръсния въздух. В колективното дело могат да се присъединяват граждани и организации, реши Албена Ботева от Софийския градски съд, след като даде ход на процеса.

Делото срещу общината беше заведено миналата пролет от организациите "Спаси София", "За Земята - Достъп до правосъдие", Асоциация "Диабет тип 2", Център за независим живот, адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов. Те се обединиха под името "Група за чист въздух".

Според тях с бездействието си от 2015 г. насам общината е допринесла съществено за наднормени нива на фини прахови частици на територията на града, както и за достигане на критични стойности на превишаване на нормите в определените дни, с което е увредила колективния интерес на жителите. С колективния иск се настоява съдът да установи дали от началото на 2015 до завеждането на делото през май 2017 г. Столичната община е бездействала по проблема и ако е така, да я осъди да предприеме подходящи мерки за справяне с последиците.

Адвокатите на общината са поискали от съда изобщо да не дава ход на делото, съобщи lex.bg. Те са изтъкнали, че исковата молба е изключително неясна, защото се говори едновременно за колективен и индивидуален интерес, който е и увреден, и застрашен. От общината са представили доказателства в отговор на исковата молба, като другата страна има срок до 15 октомври да се запознае с тях. Съдът е поискал от ищците да посочат и мерки, които според тях общината трябва да вземе за решаване на проблема с мръсния въздух.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини