Приеха закона за горивата

Парламентът прие окончателно на второ четене законопроекта за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, по-известен като закон за горивата. Промените в Закона за административното регулирани на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, срещу които протестират дребните търговци, ще влязат в сила след шест месеца. 

Един месец след обнародването на закона в "Държавен вестник" министърът на икономиката трябва да издаде наредба, по която търговците на едро и дребно трябва да се регистрират. След това те ще имат три месеца да го направят.

Лице, което осъществява търговия с нефт и нефтени продукти без регистрация, извън нейния обхват, или в нарушение на законовите условия, ще се наказва с глоба, съответно с имуществена санкция в размер от 25 000 до 250 000 лв. За повторно нарушение санкцията е в двоен размер, реши парламентът днес.

Превозваните нефт и/или продукти от нефтен произход, превозните средства и други съоръжения, използвани за транспорт на нефтени продукти без регистрация, ще се отнемат в полза на държавата, независимо от това чия собственост са.

Забранява се зареждането с нефт и продукти от нефтен произход на пътни превозни средства или извънпътна техника или механизация от мобилни бензиностанции, други пътни превозни средства, преместваеми обекти или подвижни съоръжения, с изключение на зареждането от вътрешен обект за собствени нужди и обект, от който се извършва земеделска дейност, както и зареждането за собствено потребление до 80 литра. При нарушение на забраната се налага глоба или имуществена санкция от 20 000 до 200 000 лв.

Водачите са длъжни да зареждат с гориво управляваните от тях пътни превозни средства и/или самоходни машини само на бензиностанции, които разполагат с резервоари, които са трайно прикрепени към недвижим имот, записаха депутатите в Закона за движение по пътищата чрез преходните и заключителни разпоредби на закона за горивата.

Срещу този текст възрази Георги Колев /"Обединени патриоти"/. Представете си, всички ние ще станем престъпници, ако закъсаме на пътя и отиваме с една пластмасова бутилка да си налеем гориво, за да може да си подкараме автомобила, коментира той. В отговор председателят на ресорната парламентарна комисия Емил Димитров разясни, че никъде в този закон не се прави каквото и да е ограничение да се зарежда от бензиностанция било земеделска техника, било резервоар до 1000 литра или туба за лека кола. Той отбеляза, че за земеделските производители е разрешено до 80 литра, заредени от вътрешен обект, да не се брои за престъпление, защото наистина може по пътя да е свършило горивото на трактор или земеделска техника.

Вчера депутатите приеха основните промени, според които всеки търговец на горива трябва да обезпечи с пари или с банкова гаранция бъдещи задължения по някой от законите, регулиращи дейността им. 500 000 лв. е обезпечението за търговия на едро с нефтени продукти и газ. Същият размер на обезпечения е за съхранение на горива извън данъчни складове.

За търговия на дребно обезпечението е 20 000 лв. за всеки обект, както и за пълнене на бутилки с втечнен газ. За дистрибуцията на газ в бутилки обезпечението е 100 000 лв. Обезпечението може да е чрез депозит в пари в брой в Министерството на финансите или с банкова гаранция.

Уставният капитал на фирма, искаща да търгува с горива на едро, трябва да е 1 млн. лв. и 20 000 за фирма, която ще търгува на дребно. Дистрибуторите на бутилиран газ трябва да притежават минимум 10 000 бутилки за съхранение.

Законопроектът, внесен от депутата Емил Димитров - Ревизоро (ВМРО), създаде сътресения в малкия коалиционен партньор - Обединените патриоти. Срещу текстовете застана вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Вчера той заяви, че ще сезира Европейската комисия, тъй като с приетите изменения според него се нарушават европейски директиви и конкурентни права. Днес не беше прието предложението на Христиан Митев от НФСБ законът да влезе в сила след нотификация от Европейската комисия. 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини