Село Великан с рекорд за най-населено щъркелово гнездо

    Седем щъркели в едно гнездо държат рекорд в димитровградското село Великан, съобщиха от българското дружество за защита на птиците.

    Броят на малките от една двойка е рекорден за страната, коментират орнитолозите.

    Информацията за уникалното птиче семейство са подали местни хора в селото, които са информатори на природозащитницческата организация за най-известните пернати обитатели, които срещат.

    По техни данни тази пролет женската закъсняла със завръщането си с две седмици и двойката замътила по-късно от обикновено. По време на мътенето друг мъжки навлязъл в територията им и се опитал да превземе гнездото. Семейството успява да прогони натрапника, но по време на битката женската оставя яйцата за около час, което е критично в периода на мътене. Въпреки това малките се излюпват и изумяват селото със своята численост.

    Най-често щъркелите снасят между две и четири яйца, като има наблюдения и на шест малки в едно гнездо. Цифрата от седем обаче е изключителна рядкост и досега не е имало сигурни данни за подобен случай в страната.

    Седемте щъркелчета са на възраст около месец и половина и след две седмици ще започнат първите им опити за летене.

    В село Великан Йовчо Делчев и Александър Александров са хората, които продължават да наблюдават многочисленото щъркелово семейство и да следят съдбата му. Те поставят и изкуствени платформи за привличане на други семейства щъркели в селото. 

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ми
      Мирчо от Скобелево
      3 0
      22:42, 13 юли 2018
      Наистина впечатляващо,аз съм наблюдавал популация от шест щъркелчета в гнездото до къщата ми!Голям берекет,хаирлия да е!
    Последни новини