Общественикът Сабахатин Гьокче възстанови джамия, строена от пра-прадядо му

    Общественикът и известен предприемач Сабахатин Гьокче възстанови с лични средства джамия, строена от пра прадядо му.Обновеният храм се издига в родното му село Църквица ,Джебелско.Джамията е строена преди 180 години от три местни рода. Единият е на пра прадядо му Муса Кьосе, другият е Караахмед, а третия е на Бююк Бекир.

      През годините на тоталитаризма молитвеният дом е обърнат в детска градина. През 1964 г.той отново е възстановен като действащ храм и от тогава не е ремонтиран. Това провокирало Сабахатин Гьокче да направи основен ремонт.

    В приземният етаж е складово помещение.Тук се съхраняват съдове за кешкек. За молитви се използва горният етаж.

    Ще припомним, че Сабахатин Гьокче е един от най-големите дарители за двата ремонта през последните години на църквата „Св.св.Кирил и Методий” в Джебел. Той подпомага и реставрацията на джамията в града.

    Спомоществователят винаги е подчертавал, че уважава религията на всички свои съграждани в Джебел и региона.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      На
      наблюдател
      0 -1
      09:18, 10 юли 2018
      Престанете с вечният пиар на себахтин гьокче.готви се кмет но запомнете че няма как да стане нито на джебеел нито на кърджали.това му се върти в главата но дпс все още не може да се пробие а той не е тяхен кандидат а"независим" от "квотата на местан" която е
      0.0000% .честито!
    • 2
      Пе
      Перихан
      0 0
      12:05, 11 юли 2018
      Гьокче поредният безумец! Този човек наистина си е повярвал - е като има за умчител Фахри Идриз. И двамката яко са фалирали- карат скъпи коли на лизинг, ама май скоро им идва финансовият край и двамката сладури. Гьокчето се вре навсякйъде- то водопровод ли не беше, сега запхочна да маже джамии. Мажи, мажи Гьокче, ама на народа очите немож намажеш....
    Последни новини