Жегата във Великобритания разкри отпечатъка на древни цивилизации

Изображение 1 от 4

    В продължение на седмици Великобритания бе обхваната от гореща вълна. И макар условията на земята да се безпрецедентни, случващото се под повърхността предизвиква още по-голяма изненада.

    Археолози, изследващи провинцията в Уелс, се натъкнаха на промени в пейзажа, разкриващи отдавна забравеното наследство на древни монументи – избледняла карта на вековни структури, погребани под земята.

    “Не съм ставал свидетел на подобни условия, откак започнах да се занимават с въздушни наблюдения през 1997. Толкова много обекти открихме – невероятно е! ”, казва Тоби Драйвър от Кралската комисия за древни и исторически паметници в Уелс.

    Неподозираните исторически структури се забелязват под формата на бледи следи в разнообразни форми върху пейзажа.

    Необичайно сухите условия в Уелс и на други места във Великобритания, разкриват призрачните основи на безброй бивши замъци, крепости, ферми и имения – част от тях датиращи от желязната епоха, а други, като бомбоубежищата от Второто Световна война, значително по-нови.

    Една част от бледите очертания маркират обекти известни на археолозите и историците, но много от по-старите бележат съвсем нови открития, станали възможни благодарение на палещата жега през юни и юли.

    Причината очертанията да се появяват на повърхността на земята е свързана с водното съдържание в почвата.

    Следите са резултат от човешка активност, която създава скрит контраст в земята: между плодородната почва с достъп до вода и по-сухата и плитка почва, която е по-податлива на изтощение.

    Понякога този контраст е резултат от древни канавки или ровове, които по-късно биват запълнени със свежа почва, а друг път е резултат от каменни стени или основи погребани под повърхността – по-тънкият горен почвен слой изсъхва по-бързо от по-дълбоката и влажна почва.

    Разграниченията могат да останат невидими в продължение на години или десетилетия, докато сухото и горещо време не подчертае конраста.

    Сушата през 1976 във Великобритания е известна с това, че разкри неподозирани археологически обекти. 2018 може да се окаже също толкова продуктивна в това отношение, като се има предвид повята на дроновете, които улесняват наблюдението от въздуха.

    Сега за археолозите предстои надпревара с времето, очертанията вероятно ще се забелязват още 2-3 седмици.

     

    Източник: sciencealert.com

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини