Мъск тества подводна капсула за спасяването на децата в пещерата

Компанията на американския предприемач и милиардер Илон Мъск изпробва мини подводница за спасяването на деца, блокирани в наводнена пещера в Тайланд, предаде АP. Алуминиевата капсула е достатъчно лека, за бъде по силите на двама водолази, достатъчно малка, за да премине през коридорите на пещерата и може да побере дете и да го защити, докато преминава през мътните води. Мъск е работил по проекта съвместно с тайландските водолази.

Мъск публикува в Туитър, че тества алуминиевата подводница в плувен басейн в Калифорния. Подводницата е на път за Тайланд и ще пристигне там за 17 часа. Компанията на Мъск вече изпрати четирима инженери при пещерата.

Тайландското правителство е поискало подводницата, която може да помогне за извеждане на децата през наводнената пещера.

В пещерата все още се намират осем деца и техният учител

Спасители изведоха в неделя първите две момчета от групата, блокирана в пещера в Тайланд, съобщи "Ройтерс", като се позова на местни медии.

Те са изминали четири километра, за да се доберат до един от изходите. Двете момчета са настанени в импровизирана лечебница близо до пещерата, където са подложени на физически преглед.

Акцията по спасяването продължи и още две момчета от футболния отбор бяха изведени. Броят на спасените деца е четири, въпреки че първоначално се съобщаваше за още две изведени деца. Тази информация досега не е потвърдена от официалните власти.

Очаква се в понеделник да бъдат изведени останалите от групата. След като в Тайланд започнаха мусонните дъждове, повечето коридори под земята се оказаха под вода. Затова децата се извеждат по все още непотопени участъци и под вода, като за целта е доставено водолазно оборудване и децата плуват заедно с опитни водолази.

На 23 юни представители на властите откриха край входа на пещерата мотоциклет, велосипеди и спортна екипировка. От местен футболен отбор потвърдиха, че намерените вещи принадлежат на група от 12 момчета на възраст между 11 и 16 години, водени от 25-годишния им треньор.

Пещерата, която се простира на близо 10 километра, има няколко входа и изхода. Групата се оказала блокирана вътре, след като част от пещерата била наводнена заради проливни дъждове.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини