ЕП отхвърли ключовата директива за авторското право в интернет

Европейските депутати отхвърлиха ключовата реформа за авторското право в интернет.

Противоречивата директива бе гласувана в четвъртък.

278 европейски депутати гласуваха „за“, 318 – „против“, а 31 се въздържаха.

Текстовете, срещу които се чуха много разнопосочни мнения, ще бъдат разгледани отново на пленарното заседание след края на лятната почивка на ЕП. Междувременно законодателите ще могат да предложат нови редакции на директивата.

Самият факт, че пленарната зала отхвърля одобрена от парламентарна комисия директива, е показателен колко голям е залогът, пише авторитетното издание „Политико“ и добавя, че такова разминаване е рядкост в законодателната практика на ЕС.

Най-спорен в реформата е член 13-ти, който породи недоволство в цяла Европа, а срещу текста на документа бе създадено и движението „Stop The Cencorship“, подкрепено от едни от най-големите организации в сферата на интернет свободата.

Ако предложените в този вариант текстове бъдат одобрени, новите правила биха задължили компании като „Гугъл“ и „Фейсбук“ да следят стриктно платформите си за нарушения на авторските права и биха дали много повече сила в ръцете на лицензодържателите и издателите. Последните се надяват това да им даде ново оръжие в преговорите с компании като „Гугъл“ и респективно – повече приходи от онлайн съдържание.

Член 13 от директивата ще задължи всички доставчици на интернет и уеб услуги да наблюдават и следят всичко качвано от потребителите за нарушения в авторското право. Това би следвало да става чрез поставянето на филтри, които да „изчистват“ подобни нарушения. Оттук идва и основният страх и аргумент срещу реформата – налага ли тя историческа и безпрецедентна цензура в интернет.

Гласуването в ЕП бе предшествано от зрелищни кампании и за двете мнения. Пол Маккартни се обяви „за“ защитата на авторските права, а британският комик Стивън Фрай обиколи Брюксел, предупреждавайки за рисковете за свободата в интернет, ако реформата бъде осъществена.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини