Ципрас: Балканските страни имат положителни перспективи в евроинтеграцията

Според министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас балканските страни имат положителни перспективи в сферата на евроинтеграцията, предаде ТАСС.

Гръцкият премиер изрази подобно мнение веднага след края на четиристранната среща на върха между лидерите на България, Гърция, Румъния и Сърбия, която приключи късно снощи в Солун.

Ципрас определи приключилото българско председателство на Евросъюза като изключително успешно и подчерта, че това всъщност е било едно „балканско председателство. Нещо, за което се бяхме договорили с Бойко Борисов“.

„Положени бяха основите за евроинтеграцията на Сърбия и Черна Гора, а през 2025 и 2019 година ще започнат преговори за присъединяване съответно с Албания и с Бивша югославска република Македония (БЮРМ), стига дотогава да приключим спора за името“ на държавата, допълни гръцкият премиер. Ципрас припомни, че според постигнатите на 17 юни в Преспа договорености, в бъдеще БЮРМ ще използва названието Република Северна Македония.

„В Преспа постигнахме едно историческо споразумение, което поставя темелите за решаване на проблемите в двустранните отношения“, добави той.

„Никой не очакваше подобно развитие на Балканите“, каза Ципрас пред събралите се журналисти и допълни, че „четиристранната среща на върха е институция на междубалканските отношения, която подчертава съвместното развитие“.

В заключение, гръцкият премиер заяви, че на срещата са били обсъдени и редица конкретни бъдещи съвместни проекти – изграждането на железопътните връзки Солун – Русе и Солун – Скопие – Белград, а също и интерконекторната газова връзка „Гърция – България“ (IGB). /БГНЕС
 

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини