Нови документи за плащане на майчинство и болнични утвърди НОИ

НОИ утвърди нови образци на документите за изплащане на майчинство и болнични, съобщиха от НОИ.

Формулярите за парични обезщетения са приложения към Наредба за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НПОПДОО). Те могат да бъдат открити на интернет страницата на НОИ в рубриката "За потребителя", подрубрики "Формуляри", "Формуляри за временна неработоспособност и майчинство".

До 15 юли 2018 г. включително в НОИ ще се приемат старите образци на удостоверения за изплащане на парични обезщетения, отнасящи се за периоди преди 1 юли 2018 г.

От 16 до 18 юли 2018 г. ще бъде преустановено приемането на удостоверения поради актуализирането на програмните продукти и системи, обслужващи приемането и валидирането на данни за изплащане на паричните обезщетения.

След 18 юли 2018 г. ще се приемат само новите образци на Приложения № 9, 10 и 11 към Наредбата за парични обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване НПОПДОО. Изискванията към структурата, формата, използваните номенклатури и контрола на подаваните данни по новите образци са публикувани в рубриката "Е-услуги", подрубрики "За разработчици на софтуер", "Електронен обмен на данни за изплащане на парични обезщетения от ДОО".

Няма промяна в реда и начина на изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, както и в срока за подаване на документите, успокояват от НОИ.

От НОИ припомнят, че от 1 юли 2018 г. влязоха в сила промените в Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване и Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НПОПДОО), по отношение на отпуска и паричните обезщетения на осиновителите на деца до 5-годишна възраст.

От 1 юли 2018 г. правото на отпуск и обезщетение при осиновяване на дете до 5-годишна възраст е за период от 365 дни от деня на предаване на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст.

Осиновителите на деца до 5-годишна възраст, които не ползват отпуска или прекъснат неговото ползване, ще получават 50 на сто от полагащото се обезщетение след изтичането на 90 дни от деня на предаване на детето за осиновяване до изтичане на 365 дни или навършване на 5-годишна възраст.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини