Правителството реши за АЕЦ "Белене"

Министерският съвет възложи на министъра на енергетиката да възобнови дейностите по търсене на възможност за изграждане на АЕЦ „Белене“.

Миналата МС отмени Решение 250 от 2012 г. за отмяна на Решение 259 от 2005 г. за определяне на енергиен обект „Ядрена централа на площадка „Белене“ като обект с национално значение и на Решение номер 260 на МС от 2005 г. за изграждане на ядрена централа на площадка „Белене“.

Решението на кабинета е изготвено във връзка с взетото на 7 юни 2018 г. решение на Народното събрание за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“ съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ „Белене“ в отделно проектно дружество. Това съобщиха от пресслужбата на правителството.

Министерският съвет възложи на министъра на енергетиката да възобнови действията по търсене на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“ съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип (без договори за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, без корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията) и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно проектно дружество. Очаква се енергийният министър да организира, координира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори и производители на оборудване, посочиха още от МС.

Министърът следва да разработи процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структурирането на проекта в срок до 31.10.2018 г., както и периодично да информира Министерския съвет и Народното събрание за предприетите действия и конкретните резултати от преговорите.

Източник: greentech.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини