Как да победим целулита

Малко хора са наясно какво всъщност представлява целулитът, въпреки че е популярна тема, особено през лятото. В медицината терминът означава остро възпаление на съединителната тъкан на кожата.

Но в ежедневието целулит е онази неприятна кожа в някои части на тялото, която започва да прилича на портокалова кора. Тя изглежда така, защото мастните клетки в слоя под кожата по някаква причина са се уголемили, а между тях има задържана вода. Тези силно уголемени мастни клетки избутват кожата нагоре, докато снопчетата колаген и еластин на хиподермата (подкожният слой) дърпат външния слой на кожата надолу. Всъщност до неприятното състояние се стига на три етапа.

При първа степен целулитът все още не се вижда на повърхността на кожата, но в подкожната тъкан вече са налице изменения, като забавена обмяна, лошо оросяване и задържане на течности в тъканта.

При втората степен кожата в засегнатата област е с блед вид и не е еластична.

Третата степен е когато целулита вече е видим. Кожата изглежда като портокалова кора. В по-голяма дълбочина, в хиподермата има задържани течности. Там кръвообращението е силно нарушено, с лош лимфен дренаж. Вследствие на това се формира допълнително съединителна тъкан между мастните клетки, а целулитът постепенно се превръща във фиброзен и болезнен. Не се повлиява от диети и спорт, а обмяната в тези части е силно понижена.

Как се получава целулитът

Тялото непрекъснато се храни, обновява и изхвърля ненужното. През черния дроб - своеобразния филтър в човешкия организъм преминава всичко. Понякога той се претоварва и всички отпадъци, които не е могъл да пречисти, попадат обратно в лимфата. Всички тези токсини се отлагат в мастните клетки. Целулитът идва заедно с локализирано уголемени и възпалени мастни клетки, забавен метаболизъм, препълване с отпадъчни продукти и токсини, задържане на вода, намален синтез на колаген, лошо оросяване и суха кожа.

Целулитът е присъщ главно за жените, особено на тези над 30 годишна възраст. Обаче има и мъже, които страдат от целулит. Не само пълните хора имат целулит, той се среща често и при слаби хора. 

За целулита няма магическо хапче или кремче, но има някои неща, които могат да помогнат да се отървете от него. Балансираната диета, богата на пресни плодове и зеленчуци е много важна, заедно с гимнастиката. А има и антицелулитни масажори, които увеличават циркулацията на лимфата и влияят благотворно върху съединителната тъкан.

Масажът на цялото тяло – седалището, бедрата, ръцете и корема, стимулира кръвообращението, а това от своя страна ще засили обмяната на веществата. Спазването на диети и гимнастиката ще помогнат в борбата с целулита, но антицелулитният масаж е най-ефективният начин да се отървете от портокаловата кожа.

Масажът сам по себе си стимулира и подобрява кръвообращението в зоните под кожата, което е най-големият враг на целулита.

Не трябва да очаквате мигновени резултати

Изисква се търпение и постоянство, както с всяко друго нещо. Правете масаж всеки ден, в комбинация с диета и подходящи упражнения. Много ефикасно е това да се комбинира с антицелулитни масла, гелове и кремове. Постепенно подкожната циркулация ще се подобри.

Домашна рецепта за антицелулитен масаж

- 1 супена лъжица от утайката на кафето, което си направихте тази сутрин. Ако използвате кафе на капсули, вземете две използвани капсули и ги сложете в купа.
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 супена лъжица бадемово масло
- сок от половин лимон

Смесете всички съставки в купа. Сместа, която се получава, може да изглежда малко странно, но е много ефективна, според "Здраве и красота". В същата купа сложете малко от душ гела, който използвате. Няма значение какъв вид и марка е, ако е хидратиращ, ще бъде още по-добре. Разбъркайте добре сместа.

Следва масажът, който трябва да правите сутрин и вечер, всеки ден след душ. Кожата трябва да бъде чиста и свежа. Най-добре е да напръскате краката и глезените си със студена вода, за да активирате кръвообращението.

Намажете ръцете си обилно с кафената смес и ги стоплете. Масажът се прави отдолу нагоре, от глезените към мускулите на бедрата. Движенията трябва да са продължителни и бавни. Трябва да се масажирате нагоре към стомаха и да наблегнете на областта, където имате целулит.

Масажът на коремната област трябва да е бавен с кръгови движения. Масажът се прави с длани и с кокалчетата на пръстите. Бъдете внимателни, не трябва да усещате никаква болка.

Можете да съберете кожата, да я свиете и след това да я разтегнете с показалец и палец. Този метод е много ефективен против целулит.

Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини