„Летящият мозък“ Симон ще помага на астронавтите на МКС

Американската компания „Спейс Екс” изстреля товарния кораб „Дракон” към Международната космическа станция (МКС). Освен полезен товар, корабът ще достави на станцията робот с изкуствен интелект и мишконавти, съобщават световните информационни агенции. Корабът с 2700 кг полезен товар, основно провизии и материали за научни експерименти, беше изстрелян с ракета-носител „Фалкон-9” от Кейп Канаверал, Флорида.
 
Това е 15-ата мисия за доставка на товар на космическата станция, осъществена с помощта на „Дракон”. Товарният кораб трябва да се скачи с космическата станция на 2 юли. Освен провизии и материали за научни експерименти, „Дракон” ще достави на станцията робот, надарен с изкуствен интелект, и "сюрия" мишконавти.
 
Роботизираният компаньон Симон (Crew Interactive MObile CompanioN) е съвместен проект на Германския аерокосмически център и „Еърбъс” с изкуствен интелект, разработен от Ай Би Ем. Симон е вдъхновен от научнофантастична комиксова поредица от 40-те години на миналия век, в която наподобяващ мозък робот на име Професор Симон се изявява като ментор на астронавта Капитан Фючър.
 
За разлика от предшественика си Робонавт на НАСА, Симон е считан за пионер, защото разполага с изкуствен интелект. Почитателите на научната фантастика, които се притесняват, че той може да „побеснее” като компютъра ХАЛ от филмовата класика „2001: Космическа одисея” (1968) на Стенли Кубрик, вероятно ще се успокоят от думите на проект мениджъра Кристиан Караш от Германския аерокосмически център, цитиран от АП: „Симон е дружелюбен тип, а и има бутон за изключване”.
 
Окачествен като „летящ мозък” от създателите си, Симон е с формата на топка, специално програмирана да се носи в условията на гравитация и да следва германския астронавт от Европейската космическа агенция Александър Герст.

Симон ще може да общува и с останалите членове на екипажа, но задачата му е да работи основно с Герст, чиито лице и глас са заложени в паметта му. Всичко, което германският астронавт трябва да направи, за да привлече вниманието на роботизирания компаньон, е да го повика по име. Двамата ще общуват на английски - официалния език на станцията. Фронталната камера на Симон ще му позволява да разбере дали именно Александър Герст го е призовал.
 
От Германския аерокосмически център са планирали три експеримента, за да се провери до каква степен роботизираният компаньон е полезен за астронавтите. По време на пребиваването си на станцията Симон ще придобива нови знания, докато помага в задачите, и ще „поумнява”. Специалистите обясняват, че са избрали топка с екран вместо хуманоидно лице за Симон, за да не изглежда смущаващ или дори зловещ. Роботизираният компаньон, изработен от пластмаса и метал, е идеално кръгъл и няма да представлява заплаха за астронавтите или оборудването на космическата станция.
 
Проектът на стойност около 5 млн. евро и разработван в продължение на две години цели да повиши ефикасността на астронавтите - ключово изискване за бъдещи пилотирани мисии до Луната, Марс или по-далечни дестинации. Една от целите е да се провери и дали изкуственият интелект може да допринесе за намаляване на нивата на стрес сред членовете на екипажа.
 
Освен Симон към екипажа на Международната космическа станция ще се присъединят и 20 мишконавти. Два „комплекта” генетично идентични мишки ще "продължат делото" на бившите астронавти - еднояйчните близнаци Скот и Марк Кели.

В рамките на безпрецедентен сравнителен експеримент Скот Кели прекара на станцията една година, докато брат му Марк Кели беше наблюдаван на Земята. Целта на изследването на беше да се проучат физиологичният и психологичният ефект от продължителното пребиваване в космоса. По подобен начин ще бъдат наблюдавани мишконавтите и техни близнаци, които се намират в лаборатория на НАСА.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини