Мевлид събра стотици души в Богатино

Стотици души от Богатино, околните села Млечино, Хромица, Левци, Червена скала и изселници, пристигнали от Турция и Западна Европа, участваха втрадиционния мевлид. Религиозният ритуал се проведе в местната джамия. Духовници, водени от Ерхан Реджеб, наместник-мюфтия в Ардиночетоха айети от Свещения Коран и Мевлид-и Шериф.

Хуманното събитие бе уважено от председателя на Общинския съвет в Ардино Сезгин Байрям.

Всички присъстващи бяха нагостени с три казана пилаф с телешко месо, сготвено от местния майстор-готвач Емин Ходжа. Имаше също шербет, халва и айрян. Продуктите за мевлида бяха дарени от изселническото семейство Дурдане и МеджитКелебек от Бурса.
„Всяка година идваме през лятото в родния си край. Тази година решихме да спонсорираме мевлида, който сплотява мюсюлманите. Вярата е ценно нещо и трябва да сме приемр за младото поколение“, сподели ДурданеКелебек. Тя е заминала в Турция през 1975 г. по изселническата спогодба. Дълги години е работила като медицинска сестра в университетската болница „Улудаг“ в Бурса.
Организатори на религиозното събитие бяха  кметствотои джамийското настоятелство.
Кметът на Богатино Юзджан Махмуд благодари на Дурдане и МеджитКелебек за тяхното спонсорство. Той изказа сърдечните си благодарности и на общинското ръководство в Ардино за грижите, които полагат за съхраняването на религиозната идентичност на мюсюлманите в района.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини