Болницата в Ардино обзавежда клинична лаборатория с дарение от Ротари клуб Кърджали

Изображение 1 от 5

    Болницата в Ардино ще обзаведе модерна клинична лаборатория с дарение от Ротари клуб Кърджали. Здравното заведение получи вчера по случай шестдесетгодишният си юбилей чек за 6000 лева. Директорът на болницата д-р Гюнер Осман сподели за Кърджали бг вести,че средствата ще се разходват за апаратура за изследвания на хормони по т.нар.елайза метод, както и за експресни тестове на микробиологични показатели.Предвидени са и средства за консумативи. Ротарианците от Кърджали имат душа за човешината , подчерта медикът.

    Дарението е много важно в тези трудни времена. Благодарим на ротарианците от Кърджали и техните приятели от Бурса и Одрин, които събраха и ни предоставиха сумата, подчерта кметът на община Ардино Ресми Мурад.

      От името на Ротари клуб Кърджали, пастпрезидентът Сабахатин Гьокче се обърна с думите:Мили герои на здравеопазването от миналото и настоящето в Ардино, събрахме тези пари на малки вноски и не наведнъж. Но те са дадени от сърце. Вие с труда си предизвиквате радост и уважение сред нас. Моята майка е от Синчец и аз се чувствам половин ардинец. Затова и вашия празник ми е особено близък. Сабахатин Гьокче пожела още много успехи на ардинските медици.

      Поздравление поднесе и друг пастпрезидент на Ротари клуб Кърджали-Джевдет Адем. Той посочи,че няма начин арденци да не са горди от такива блестящи медици, които работят в града. Това са истински хора , отдали живота си за местните жители. Най-голямото щастие за един човек е доброто здраве. Вие правите хиляди щастливи. Ще гледаме и занапред да бъдем в помощ. Вашият принос бе оценен и от нашите приятели в Бурса и Одрин, каза още Джевдет Адем.

      Себахатин Гьокче връчи на д-р Осман чек за 6000 лв. От своя страна градоначалникът подари плакет на Ротари клуб Кърджали с благодарност.

         Ротарианците присъстваха на уникална презентация на историята на Многопрофилната болница в Ардино, подготвена от видния общественик Селяхиддин Карабашев и Обществения съвет за закрила на културното наследство.Заедно с тях в залата бяха зам.-кметът на Ардино и председател на Областния съвет на ДПС Изет Шабан и зам.-кметът Неджми Ходжов.

    В 170 слайта Карабашев проследи историята на здравеопазването в Ардинско. Началото датира от преди 195 г. е е положено от първия лекар Садък ефенди. Първата здравна служба е създадена от емигранта д-р Христенсен през миналия век.Той в продължение на 20 г. е обслужвал 38 000 пациенти в общината.

    Съвременната болница в Ардино е построена  и завършена през 1958 г.от Строителни войски. Първият главен лекар е д-р Марин Маринов. Здравното заведение дава двама зам.-министри на здравеопазването: д-р Петко Узунов през шестдесетте години на миналия век и д-р Адам Персенски . В нея е извършена от д-р Калоян Персенски и първата операция за смяна на пола в страната. Лекарят д-р Христо Ганов пък става поет и член на Съюза на българските писатели.

     Арденци почетоха и осемдесетгодишният юбилей на един от главните лекари –д-р Кадир Кабакчъоглу, живеещ понастоящем в Бурса.

      Кметът Ресми Мурад връчи поздравителни адреси на директора на болницата д-р Гюнер Осман,който е двадесетия ръководител по ред на здравното заведение, както и на д-р Кабакчъоглу.

      Дарение направи и предприемчът Евгени Смирнов. Той подари три принтера и климатик на здравното заведение.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини